logo

 

Hos Veterinären

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
@starskyskatteri

Här kommer en sida om tips på vad man ska tänka på inför besöket hos veterinären så att det blir en trevlig upplevelse för dig och katten.

Tanken är att man ändå ska få veta vad man ska tänka på när den dagen kommer att man måste besluta om avlivning.

Men det viktigaste med den här sidan är att få tips om hur det blir ett bra veterinärbesök.

 

Bra att veta om normalvärde för katt:

Hjärtfrekvens (puls) 140-220 slag/minut

Andningsfrekvens 20-40 andetag/minut

Temperatur 38,0 °C - 39,0 °C (ändtarmen)

Sidan är tillägnad Blixten

sibirisk katt Circinus

S*Starskys Circinus
2009-2014

Blixten blev sjuk och veterinären tyckte att han var så sjuk att det var bäst att avliva honom.

Som kattägare är man aldrig förberedd på att få veta att en ens älskling är så sjuk, vi ville ha en sida som skulle göra att man ändå gör alla veterinärbesök till en trevlig stund.

SeMinnessida

Rasstandard

Färgpalett
Neva Masquerade utfärgning
Golden
EMS koder
Allergi
Kattår
Vikt

Sjukdomar/
testar vi våra katter och vaccinerar för

Sjukdomar/
vanliga sjukdomar som katt kan råka ut för
Sjukdomar/
Njurproblem

Sjukdomar/
Allergi hos katt
Kan katt och människor föra över sjukdomar till varandra?
Första hjälp
Veterinären
Sista stund
Sörja katt

Ett besök hos veterinären kan vara stressande både för katten och matte/ husse. Katter har ett starkt revirtänk och lämnar helst inte sitt revir. När matte/husse tar med sig katten i transportburen förbereder sig katten automatiskt på det värsta eftersom en sådan resa sällan resulterar i något positivt. Här kommer därför några tips på hur ni kan göra veterinärbesöket trevligare för både er och din katt.

Redan som liten kattunge är det en bra idé att vänja katten vid att bli hanterad. Då blir det inte lika ovant för den att bli undersökt av en veterinär i framtiden. Vänj katten vid att du tittar den i munnen, öronen, rumpan och tar den på tassarna. sibirisk katt Joy  
Neva masquerade kattunge Att låta katten vänja sig vid transportburen gör resan trevligare för katten. Se till att katten är van vid buren, låt den vara framme jämt. Lägg in en mysig filt, lek med katten i/vid buren, ge den godis osv. Låt katten ha buren som en liten koja hemma. Om katten känner sig trygg under resan kommer den inte heller känna sig lika utsatt på kliniken. Se till att det finns en gosig filt eller handduk i buren, denna kan man även använda under besöket som en slags ”snuttefilt” som katten förknippar med trygghet. Låt absolut inte katten sitta i en tom bur, att halka runt på hård plast är inte så kul för någon. Det är viktigt att ha en transportbur av bra kvalité, gärna en modell där det går att lyfta av överdelen på buren. På så vis kan katten ligga kvar i underdelen av sin trygga bur under delar av undersökningen.  

Det är alltid bra att försöka få sin katt att förknippa transportburen med positiva upplevelser och på så vis skapa trygghet.

Ha med en filt att lägga över buren, både i bilen och i väntrummet. I bilen ska du se till att buren sitter fastspänd ordentligt, lägg sedan en filt över. Katter har mycket lätt för att bli åksjuka då deras balanssinne är annorlunda än vårt. Att buren sitter fast ordentlig, är övertäckt med en filt samt att stressnivån minimerats innan avfärd hjälper en hel del mot detta

sibirisk katt Nova

 

Du kan också ta hjälp av dofter som signalerar trygghet till katten. Feliway är en doftspray som innehåller trygghetsskapande lukt. Den utsöndrar samma doft som katten avger när den stryker sig mot möbler och annat i hemmet.

Om du sprayar buren med Feliway en kvart innan katten ska transporteras så skapar du extra trygghet för katten. Doften sitter kvar i runt 2 timmar så den hjälper också till att ge katten lite extra trygghet på kliniken. Feliway kommer dock bara ha denna trygghetsskapande effekt om katten redan är hyffsat van vid sin transportbur.

När du kör med katten i bilen kan det vara en god idé att täcka transportburen med en filt. Det får buren att kännas mer som en lya och det är lugnande för katter att kunna gömma sig.

Ett par timmar innan du ska bege dig till veterinären kan du också ge din katt kosttillskottet Zylkene som har en lugnande inverkan. Det går bra att kombinera Feliway och Zylkene då den första har en trygghetsskapande effekt och den andra en lugnande.

 
Om det är väldigt stojigt och oroligt i väntrummet hos veterinären kan du låta katten vänta i sin bur i bilen på att det blir er tur.
När ni tar in katten, bär buren bak och fram, alltså med luckan bakåt och gärna med en filt över. Detta gör att katten inte ser allt på en gång. Att kliva in i ett väntrum fullt med andra djur och främmande människor är skrämmande. Har ni en bur som endast består av galler, ha en filt hängande över buren så att katten känner sig trygg.
Om du väljer att sitta i väntrummet är det en god idé att inte låta buren stå på golvet. Att få sitta lite högre hjälper katten att reglera sin stress samtidigt som den inte känner sig lika utsatt.
sibirisk katt    
sibirisk katt
Låt inte hundar lukta eller stirra på katten. Även om din katt skulle vara van vid hundar är det påträngande och stressande för katten att sitta i bur och inte kunna komma ifrån den främmande hunden. Det är inte heller säkert att katten tycker det är lugnande att du klappar eller tittar på den. Däremot kan det ha en lugnande inverkan att prata med den.    
När det är dags för undersökningen, försök att inte dra ut katten ur buren utan lyft på locket eller stoppa in handen och hjälp katten ut. Fungerar detta inte kan man ”hälla ut” katten ur buren men kan man undvika detta gör man det. sibirisk katt    
Finns det möjlighet rekommenderas att man ställer ut katten i bilen innan ni går till kassan för att betala, alternativt att ni ber att få ha den kvar på rummet medan ni fixar med betalningen. Det är ofta trångt och mycket djur runt receptionen och nu när veterinären har gjort allt de har kunnat för kattens välbefinnande före och under besöket kanske ni ska låta bli att skrämma den efteråt? sibirisk katt    
sibirisk katt Quorn När ni kommer hem kan det ibland bli lite knepigt om ni har flera katter hemma. Låt dem bekanta sig med varandra genom buren innan ni släpper ihop dem. Verkar katterna som varit hemma lite misstänksamma kan man låta ”patienten” vara själv i ett rum och sedan ställa ut buren till de andra. Då förknippar de buren med det obehagliga en kort period istället för att kompisen blir obehaglig. Tänk på att även katter som normalt är bästa vänner kan vända sig mot varandra om en av dem luktar lite konstigt, beter sig lite annorlunda osv.    

Neva Masquerade kattungesibirisk kattungesibiriska kattungar

   
Lycka till med veterinärbesöket!    

Källor:

http://www.agria.se/katt/artikel/mindre-stress-for-katten-hos-veterinaren
http://www.haningedjurklinik.se/huvudmeny/infor-ditt-besok-hos-oss/att-tanka-pa-nar-du-ska-ta-katten-till-veterinaren

   
Till Topp