logo

 

Lagar och Regler för kattägare

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
@starskyskatteri
Att leta katt Att ha katt Att köpa inför en ny kattfamiljemedlem Bra att veta från Starskys  
Boktips Länktips Frågor Att berika ett hem för katt  
Katt och Semester Katt och Barn Kattbeteende  
Döpa katt Föra ihop två katter Katt och Jakt  
Gå ut med katt GPS och katt Att bli "kändiskatt"  
Lagar och Regler för kattägare Pälsvård för katt Klo och tandvård för katt  
Äldre katt Intressant fakta katt Myter om katt  

Den här minnessidan är till dig,
Sir Irwin!

Varför det blev om Lagar, regler för kattägare som minnessida för Sir Iwin är att det finns lagar och regler som alla kattägare bör veta när man har katt och det kommer mer och mer regler på Jordbruksverket och eftersom Sir Irwins familj är kattägare så följde de också lagar och regler.

sibirisk katt Irwin

Alla bilder är på Sir Irwin.

 

Sidan är tillägnad Sir Irwin

Sibirisk katt Irwin

S*Starskys Irwin/Sir Irwin
2016-09-13--2022-01-08

Sir Irwins familj skriver:

Med stor sorg måste jag dessvärre meddela att vår fina, älskade Sir Irwin är död.

Irwin har varit en fantastisk familjemedlem som tillfört så mycket glädje, kärlek och mys. En snäll och social kille som alla tycktes gilla. Vi är så ledsna men försöker tänka på hur fin han var.


Se Minnessida

Starskys
Farliga växter
Faror i hemmet
Försäkring
Allmänt katt
Kattgården
Utomhus
Sovplatser
Galleri katter
Galleri övrigt
 
 

Sibisk katt Irwin

Djurskyddslagen (2018:1192)

Djurskyddslagen säger att djuren inte får lida, katter ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.
Misstänker man att en katt behandlas illa eller vansköts ska man kontakta Länsstyrelsen som bedriver tillsyn enligt djurskyddslagen. Du som anmäler har rätt att vara anonym.

Sibirisk katt Irwin

För att din katt ska må bra behöver du känna till kattens grundläggande behov och de regler som finns för att ha hand om katter.

Reglerna ligger på jordbruksverkets sida.

Sibirisk katt Irwin Du ska se till din katt minst 2 gånger per dag. Nyfödda, sjuka eller skadade katter ska du se till oftare. Det gäller också katter som beter sig onormalt och dräktiga honkatter vid tiden kring förlossningen. Om du har en katt som får gå ute kan du ställa fram mat minst 2 gånger om dagen. Då lär den sig rutinen att komma hem när det är matdags. Även utekatter och ladugårds­katter är beroende av vård och omsorg från sin ägare.
Sibirisk katt Irwin Det är viktigt att du sköter om kattens päls så den inte får tovor. Du ska också sköta om kattens tänder så den inte får tandsten eller får ont i munnen. Du kan även behöva klippa klorna på katten om den inte kan sköta om dem tillräckligt bra själv. Sibirisdk katt Irwin

Som kattägare är du skyldig att se till att din katt inte förökar sig oplanerat. En planerad kull innebär bland annat att du tar hand om kattungarna.

För att förhindra att din katt förökar sig oplanerat kan du till exempel

 • låta en veterinär kastrera katten
 • hålla katten inomhus vissa perioder på året
 • ha katten i en rastgård
 • eller ge preventivmedel till din honkatt.
Sibirisk katt Irwin Varje dag ska du ge din katt foder som garantera att den får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att katten inte mår bra om den väger för mycket eller är för mager. Om flera katter får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra. Din katt ska ha fri tillgång till dricksvatten. Om katten är helt eller delvis utomhus när det är minusgrader ska du vara säker på att den kan dricka tillräckligt mycket vatten. Då ska du ge den vatten minst 2 gånger per dag. Utrymmen och miljö
Sibirisk katt Irwin Du ska se till att din katt trivs i sin miljö, att den till exempel har en egen liggplats, möjlighet att klättra, klösa och vässa sina klor och att den har ställen att gömma sig på. För katter som alltid är inomhus är det särskilt viktigt att de blir aktiverade eller får någon annan typ av sysselsättning samt att de får mental stimulans och möjlighet att tillgodose sitt födosöks- och jaktbeteende. Rum och andra utrymmen för katter ska vara anpassade efter hur många katter som finns där. Alla katter ska ha tillgång till en ren, torr och mjuk liggplats där de kan ligga i naturlig ställning. Honkatter med ungar ska ha en lugn plats för sig och sina ungar. Inomhusmiljön där katterna är ska ha en temperatur och luftfuktighet som är lämplig för dem. Det ska finnas insläpp för dagsljus och belysning som inte irriterar katterna. Katter får inte vara bundna. Du får dock använda koppel när du går ut och går med din katt. Det räknas inte som att katten är bunden. Sibirisk katt Irwin

Det är bara tillåtet att operera djur om det är nödvändigt av veterinär­medicinska skäl. Det innebär till exempel att det inte är tillåtet att operera bort klorna på en katt för att den ska sluta klösa. Du får inte heller göra ingrepp som förändrar utseendet på din katt. Id-märkning och kastrering Id‑märkning med chip eller tatuering är ett undantag från förbudet att göra operativa ingrepp om det inte är nödvändigt av veterinär­medicinska skäl. Läs mer på vår sida om att märka och registrera katter.

Kastrering är ett annat undantag. Det är bara veterinärer eller annan djurhälso­personal som får kastrera katter.

Sibirisk katt Irwin

Om katter vistas ensamma på en balkong som är belägen mer än 5 meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra att katten faller ned. I kattstallar ska det finnas förutsättningar att rädda djuren vid brand.

När du transporterar din katt behöver du göra det på ett säkert sätt. Du behöver bland annat ha god uppsikt över din katt och se till att den sitter säkert vid inbromsning. Tänk på att du inte får transportera katter som är sjuka eller skadade.
Du får aldrig lämna ett djur utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen inne i bilen går över +25°C eller under -5°C.
En katt får förvaras i bilen i högst 3 timmar när bilen står stilla. Den får inte förvaras regelbundet i ett fordon eller i en bil när du arbetar. Under den tiden måste du ordna en bättre lösning för djuret.

Katter får tillfälligt förvaras i bilen vid transporter och över­nattningar i samband med resor, vid vistelse i områden där husdjur inte är tillåtna eller vid andra aktiviteter som till exempel utställningar, adoptionsdagar, träningar eller tävlingar.

 • En transportbur för katt ska ha minst följande mått:
  Längd = 0,5 meter
  Bredd = 0,3 meter
  Höjd = 0,35 meter

En transportbur för katter ska dessutom vara anpassad till djurets storlek och ha ett minsta golvutrymme på 0,15 kvadratmeter för varje katt.

Sibirisk katt Irwin

Om en katt blir allvarligt skadad eller är så svårt sjuk att den inte längre kan leva ett bra liv bör den avlivas. Den som avlivar katten ska kunna hantera djur på ett bra sätt och behärska den aktuella avlivnings­metoden. Det är viktigt att djur som avlivas inte behöver lida.

Djurägare får avliva sina djur själva, men det finns regler för hur djur ska avlivas. Det vanligaste är att låta en veterinär avliva katten med en överdos av narkosmedel.

Det är också tillåtet att skjuta en katt om man har ett vapen med vapenlicens för att få avliva djur. Kattungar som är yngre än 14 dagar får avlivas genom ett hårt slag mot huvudet. Slaget ska då utföras med sådan kraft och precision att det medför omedelbar medvetslöshet och död. De metoder som är tillåtna för att avliva djur finns i våra föreskrifter om avlivning.

Sibirisk katt Irwin
Sibirisk katt Irwin

 

Du kan välja att kremera din katt. Det finns godkända kremerings­anläggningar för sällskapsdjur runt om i landet. Din veterinär­klinik kan ofta hjälpa dig med transporten. Om du väljer separat kremering kan du få tillbaka askan. Askan kan du sedan begrava eller sprida.

Du får begrava din katt på egen eller annan lämplig mark utan föregående kremering, om du följer kommunens anvisningar. Om du får göra det eller inte kan till exempel bero på var marken ligger och hur stor den är.

I vissa delar av landet finns det även begravnings­­platser för sällskapsdjur. Hör av dig till din kommun om du vill veta mer om reglerna som gäller.

Sibirisk katt Irwin

Sammanfattning:

-Vi måste ha tillsyn på våra katter minst två gånger per dag.

-Päls, klor och tänder ska skötas regelbundet på våra katter.

-Katter som är utekatt får inte föröka sig, det betyder att bästa sättet är att kastrera katten.

-Vi ska se till att katten får välbalanserad kost och vätska minst två gånger per dag.

-Hemmet ska vara anpassas för kattens behov.

-Katter får inte vara bundna men får gå i koppel.

-Balkong ska nätas in om det är fem meter över mark.

Sibirisk katt Irwin

Sammanfattning forts:

-Operationer på katter ska vara nödvändiga för katten, kastrering och operationer för att förbättra kattens hälsa.

-Vi får INTE operera bort klor.

-Vi får inte förändra utseendet på våra katter förutom chippmärkera.

-Transport i bilen måste göras under uppsikt.

-Katten får högst vara i bilen tre timmar

-Kattburens stolek ska vara: Längd = 0,5 meter Bredd = 0,3 meter Höjd = 0,35 meter men om katten är stor ska storleken anpassas därefter.

-Om katten är svårt sjuk eller skadad att den inte kan fortsätta leva så bör den avliva.

Sibirisk katt Irwin
Sibirisk katt Irwin sibirisk katt Irwin sibirisk katt Irwin
  Till Topp    
 

Källor:
Så sköter du din katt - Jordbruksverket.se