logo

 

Frågor som Starskys har fått

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
Att leta katt Att ha katt Att köpa inför en ny kattfamiljemedlem Bra att veta från Starskys  
Boktips Länktips Frågor Att berika ett hem för katt  
Katt och Semester Katt och Barn Kattbeteende  
Döpa katt Föra ihop två katter Katt och Jakt  
Gå ut med katt GPS och katt Att bli "kändiskatt"  
Lagar och Regler för kattägare Pälsvård Klo och tandvård för katt  

sibirisk katt

 

Det är aldrig fel att fråga och som alla vet,

så det finns inga dumma frågor utan i så fall bara dumma svar.

Här kommer frågor som vi har svarat på under åren och vi hoppas att vi kommer kunna fylla på med mer frågor.

Skicka gärna frågor till

Starskys

sibirisk kattunge
Starskys
Farliga växter
Faror i hemmet
Försäkring
Allmänt katt
Kattgården
Utomhus
Sovplatser
Galleri katter
Galleri övrigt
 
 

Frågor

Svar från Starskys
Vi är en familj med barn. Vi skulle gärna vilja skaffa katt. Tyvärr är en av oss allergisk, men vi har en förhoppning att sibirisk katt skall fungera. Så vi funderar på om det är möjligt att besöka dig/er för att testa Ni är välkomna och hälsa på och känna efter om din familjemedlem tål sibirisk katt. varje allergi är personlig och det kan betyda att din familjemedlem kanske inte tål sibirisk katt, eller inte just våra katter men ändå andra sibiriska katter. Så det är väldigt bra att ni åker runt och känner efter innan ni köper.
   
Jag är mycket intresserad av denna ras samt Neva Masquerade och såg att ni hade uppfödning i Vallentuna. Har läst att dessa kan fungera för vissa allergiker och skulle var otroligt glad över en möjlighet att få träffa dessa katter. Lära mig lite mer om rasen och se om det fungerar för mig min allergi innan jag tar ett beslut om huruvida jag skall skaffa mig en ny familjemedlem. Då min allergi tyvärr ganska stark märker jag fort om det skulle kunna fungera, det räcker med 15 minuter av lite umgänge och kel. Vill inte skaffa mig en katt och sedan vara tvungen att lämna den ifrån mig pga. allergi. Har ni lust och möjlighet att låta mig besöka er och era katter, gärna när ni har kattungar, så vore jag väldigt tacksam. Det är självklart att du är välkommen att hälsa på. Nu är det så att vi väntar kattungar idag eller de närmaste dagarna. Så du är välkommen efter dem är födda, för då kan vi stänga in dem i ett rum. Kattungar är mer allergiska eftersom mamman slickar dem. Så det är bra om du hälsar på innan de far runt. Vi har fem sibiriska katter och det måste du veta att det är ganska många. Eftersom varje allergi är individuell så det kan betyda att om det skulle vara så att du inte tål våra så kan du prova några andra.
   

I morse hade vi kattbajs i sängen och i trappan. Det i trappan hade hon försökt "skrapa bort" vilket resulterade i smutsiga tassar som sedan hade varit i soffan och på fönsterbrädan bl.a. Jag undrar vad det beror på. För ett tag sen såg jag, när hon sträckte på sej efter att ha sovit, att det kom ut lite bajs. Hon märkte det själv och försökte skrapa runt det. Men jag såg det som sagt och kunde ta det på en gång. Hon verkar hur nöjd och harmonisk som helst så jag har svårt att tro att det skulle vara "med flit". Lådorna är helt tömda och fina med mycket sand. Kanske är det helt enkelt sådant som kan hända ibland? Eller så har hon fått i sej något olämpligt? Har du något råd får du gärna höra av dig.

Svar på svaret:
Tack för råd! Ska skaffa boken. inga diarréer, inga mer "olyckor" heller.

Hon kan fått i sig något olämpligt och ibland har de otur att bajset fastnar i pälsen och hänger kvar. Katter brukar tycka det är väldigt obehagligt. Det är troligtvis bara sånt som kan hända ibland. Om hon har diarréer så kan du ge henne kokt fisk. Det finns en bok på apoteket om skötselråd för katter, den är jättebra. Där står bla om katten blir sjuk. Fråga gärna mer.
   

Katten som vi köpte av er har börjat kissa omkring i huset istället för att gå på lådan. Det har pågått i flera månader nu, och vi undrar vad det kan bero på. Brukar det hända bland era katter? Vi tänkte fråga er först innan vi kontaktar veterinären.

Svar på svaret:
Vi har varit hos veterinären och att hon vägrade kissa i lådan (vägrar fortfaranade) berodde på en förändring som hon inte gillade. Vi försöker för tillfället att göra lådan en trevligare plats att gå på, med katt-doftsprej och allt.

Jag skulle kolla om hon har urinvägsinfektion. Kissar hon lite varje gång så kan det vara det. Urinprov kan man skaffa genom att Katten är inlåst i ett rum med en ren kattlåda med som tex opoppade popcorn eller något annat som inte suger upp. Prata med veterinär och beställ tid. Om det skulle visa sig att det inte är det kan man prova med att ha Feliway i kontakt, ni kan ha gjort en förändring som hon inte trivs med. Men det viktigaste är att beställa tid hos veterinär.

   

Resan hem gick bra. Kattungen var lugn hela vägen. Hemma gick Kattungen runt i en halvtimme och tittade på allt, sedan försvann den och hade gömt sig under soffan. Kattungen var sedan lite orolig och gick och jamade ett tag, men nu sover den gott sedan nästan 2 timmar. Kattungen har använt kattlådan för sina behov men ej ätit och druckit.
Två små frågor:
Ska vi bara låta kattungen sova hur länge som helst så här på dan? Hur mycket brukar hon sova ungefär på en dag?
Det verkar klia i hennes öron, men jag antar att det inte är något vi behöver titta mer noggrant på då hon just blivit undersökt?

Till dina frågor, först med öronen kattungen kan ha fått in något i öronen. Om kattungen fortsätter att klia i öronen får ni titta i dem och sedan låta veterinären tittade i dem. Till andra frågan så tror jag att kattungen kommer sova väldigt mycket i början eftersom det är så mycket nytt. Så väck den inte tills ni känner till kattungen bättre. Kattungen kommer att påverkas av er sovklocka.
   
Efter att ha läst kattboken vi fick med, så undrar jag lite över badning. Ska man verkligen bada och tvätta pälsen? Är Kattungen van vid det? Ni kommer troligtvis aldrig behöva tvätta Kattungen om den inte smutsar ner sig och behöver tvättas. Jag har aldrig tvättat hennes mamma. Men fått tvätta andra katter när de ibland blivit smutsiga, men oftast inför utställning.
   
Brukar det alltid funka att introducera en till katt i hemmet? Vore ju tråkigt om de var ovänner! Det borde inte vara några problem att få dem ihop, ni får räkna med lite fräs och sedan borde det gå över. om ni vill vara extra försiktig, kan ni göra som en annan Kattungefamilj familj gjorde och de berättar om det på deras blogg: http://familjenkatt.blogg.se/. Andra familjerna har tagit in buren, låtit den “gamla” katten lukta på varandra genom buren och sedan släppt ut dem tillsammans och sedan låtit dem ”göra upp”. Vi själva särade på dem första natten och när vi var borta första dagen, sedan var de med varandra. Speciellt med Gabbie och Queeni eftersom de var båda vuxna när de träffades.
   

Förlåt…jag måste fråga.

1) Den du pratar om som man sätter i kontakten är det lika med Feliway® Doftavgivare? Det står att man ska använda den en längre period?
Se produktinfo: För att minska stressen i hem med flera katter skall Feliway® Doftavgivare kopplas in i det rum katten (katterna) visar tecken på stress eller oro. Låt Doftavgivaren sitta i kontinuerligt under minst fyra veckor. Byt flaska till en ny refillflaska när vätskan tagit slut.
2) Den ni har med vid bilfärder, är det spray?
3) Var ska man bäst spraya? Antar att man inte ska få spray på katten? 4) Effekten av sprayen är borta, den äldre katten attackerar Kattungen igen, därför funderade jag på 4-veckors kuren med doftavgivare. Efter en sådan lång period kanske vänskapen sitter i.

Det är bara roligt att du frågar, det är bra för många gånger tar man allt som självklart. Jag skulle nog ta 4-veckors kuren. Vi brukar ta den i tills den tar slut och om det är lugnt. Det är inte så att det inte är vänner utan äldre katten känner sig stressad och då kan hon attackera. Vi hade problem med Queeni förra sommaren att hon protestkissade i soffan, det var då vi fick det här tipset från veterinären. När vi satte dit den låg hon första dygnet bredvid den. Detta bara för att byggjobbare fanns i huset. Den är bra. Tillbaks med sprayflaskan så sprutar du invändig i buren innan ni åker. Tillbaks till Queeni, vi skulle till veterinären och glömde att spruta buren, då sprutade jag i taket när hon satt i och på en bit i tyget och hon stack ner nosen i det. När vi var hos veterinären så sa veterinären -vad lugn hon är. Jag tror att medans ni har 4 veckors kuren så kommer den äldre katten lugna ner sig.
   
Finns det möjlighet att hälsa på? Kan vara känslig mot en del katter medan andra går hur bra som helst och har hört att sibirisk katt skulle kunna vara något för mig Som du själv vet så är varje allergi unik och många allergiker tål denna ras, men ibland kan det vara så att några tål våra katter men inte någon annans uppfödare eller tvärtom. Vi brukar rekommendera att komma på besök och gosa med katterna och ha med sig ett örngott som man gosar in katterna med och sedan sover på. Vi och våra katter älskar att få besök, så du är hjärtligt välkommen.
   

Han äter ej torrfoder, skall vi ge mer blötmat eller ska vi ej ge de så han "tvingas" äta torrisar?

Svar på svaret:
Det vart bättre när vi blandade maten! Håller tummarna :-)

Vårt tips är att mala/krossa torrfodret och blanda i blötmaten. Lite i början och sedan öka på torrmaten. Så sluta inte att ge blötmat. Ni har inte sett det minska, för han kan äta på natten?
   
  Till Topp