logo

 

Boktips om katt

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
Att leta katt Att ha katt Att köpa inför en ny kattfamiljemedlem Bra att veta från Starskys  
Boktips Länktips Frågor Att berika ett hem för katt  
Katt och Semester Katt och Barn Kattbeteende  
Döpa katt Föra ihop två katter Katt och Jakt  
Gå ut med katt GPS och katt Att bli "kändiskatt"  
Lagar och Regler för kattägare Pälsvård för katt Klo och tandvård för katt  
Äldre katt Intressant fakta katt Myter om katt  
A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z Å
Ä Ö   Mattes Bok Favorter      

Här kommer boktips för hela familjen.

Det är ett axplock av utbudet av kattböcker, både gamla och nya kattböcker. Jag lägger till kattböcker allt efter jag läser kattböckerna och får tag i böcker mad katt i. Sidan kommer alltid fyllas på med kattböcker.

Här är det min personliga åsikter som Matte, bokmal och mamma/tant om böckerna.

Den här sidan har jag gjort eftersom jag är en bokmal och kattälskare, så i boktipsen kommer det även bli förslag med böcker som det förekommer katter i och inte bara faktaböcker.

Min kritik till de flesta faktaböcker om katter är att det verkar som vem som helst kan skriva en faktabok om katter, utan att behöva informera var de fått informationen ifrån. Jag saknar referenslistor!
Men det betyder inte att alla böcker är dåliga.
Men det behövs kattböcker med referenslista så att kattböcker känns seriösa.

Anledningen varför jag vill ha referenser i faktaböcker är att jag tror att det kan vara en del av att öka värdet på alla katter.

Ett tips är också att alltid läsa en faktabok med kritiska ögon, om ni läser en äldre bok så bör man räkna med att lagar har ändrats och synen på katter. Det finns även mer forskning på katter än det var förut.
Glöm aldrig att ha era kritiska bok-glasögon på er, men glöm inte att nästan varje bok finns det alltid ett litet guldkorn.

Ha en trevlig läsning!

sibirisk katt bland böcker

Senaste uppdateringen:
2024-03-17
Stjärna * efter nylagd boks titel

Starskys
Farliga växter
Faror i hemmet
Försäkring
Allmänt katt
Kattgården
Utomhus
Sovplatser
Galleri katter
Galleri övrigt
 
 

A

   

Bok med katt i

Abrahamson, Emmy
Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske
Roman
Månpocket 2016

Svenska Julia lever tillsammans med en katt i Wien och arbetar som språklärare i engelska.
Som i titeln säger blir hon kär i en kille som lever i en buske.

Men det som fick mig att tänka på efter att läst boken, när det gäller katter eller människor ska vi inte ha förutfattade meningar om. Vi vet inte varför någon bor i en buske och bara för man är katt behöver man inte gilla samma kattmat och leksaker som andra katter har gillat.
Vi är helt enkelt alla unika.
Lättläst och värd att läsa

Kattbok

Ache, Jean
Svensk bearbetning: Andréasson, Rune

Akilles och kattungarna
Barnbok
Williams Förlags AB, Bromma 1962?

En härligt underbar barnbok som är så söt och bara så gullig bok som handlar om atthunde Akilles hittar kattungar som någon slängt iväg och han och Lillhuss tar hand om dem och det är inte så lätt.

Har försökt att hitta mer information om boken men det har varit svårt. Jean Ache var en fransk serietecknare som började sin bana med animation. Berarbetningen av boken är av Rune Andréasson som är mest känd för Bamse - världens starkaste björn.

bok

Alderton, David
ATT VÄLJA KATT
Hitta rätt katt för just dig
Fakta bok
Tukan förlag 2011

En intressant bok om hur man ska välja katt, sibirisk katt står med, men ej som allergivänlig det står en annan kattras. Värd att bläddra i.

Kattbok

Alderton, David
All världens katter
Fakta bok
Tukan förlag 2014

En bok som aldrig borde ges ut. De försöker förklara färger och det stämmer inte vad jag lärt mig och dessa åsikter om vilka raser som passar.......har de blivit köpta? Boken känns inte opartisk.

Kattbok

Alderton, David
SÅ SMART ÄR DIN KATT
Klarar din katt dess roliga övningar?
Fakta bok
Tukan förlag 2016

En bok som verkar väldigt intressant, den skriver att den ger olika trick och övningar som man kan göra med sin katt, Jag trodde mycket på boken men plågande mig igenom den.
Urdålig med fakta fel.

Var inte så dum som jag, att köpa den.

Bok med katt

Alvtegen, Karin
En sannolik historia
Roman
Andersson Pocket AB 2010

En lättläst bok med många bottnar. Ingen bok Husse skulle gilla men jag sträckläste. En katt finns i boken som symboliserarr trygghet eller som ägaren till katten säger i boken:
"Har man aldrig älskat har man aldrig levt, så stod det i en bok jag läste en gång och det gjorde mig förfärligt sorgsen.
För se det där med kärlek, det har jag aldrig riktigt vågat mig på." Katten hoppade upp i hans knä igen och han strök den över huvudet. "Utom till dig då förstås, lilla katta."

 

Bok

Andersson, Ingrid
Illustrationer Lena Furberg
Foto Marie Paulsson-Bertmar
Första kattboken
Fakta bok för barn
ICA bokförlag 2006

En bra högläsningsbok för barn även om jag tycker att de missat vissa delar som att man numera chipp märker katten och varför tar de upp två sidor om siames och när de nämner raser, tar de ej upp sibirisk katt......
En bra bok för familjen att tillsammans förbereda sig för sina nya familjemedlem.

Bok

Hälsoråd för katt
Fakta bok
Apoteket 1992

Det här är en bok jag rekommenderar alla att skaffa, det är ett gammalt exempel och tyvärr är den sista gången de tryckte boken var för 2009.
Det står till exempel om hosta, ohyra, förstoppning,sår och bölder samt mycket mer. En nödvändighet att ha hemma tycker jag, även om det är enkelt att slå på nätet också.

Jag har hört av mig till apoteksbolaget och bett dem göra en uppdatering och börja sälja boken igen, det kunde vara bra om fler hörde av sig till apoteksbolaget och påpekade att boken behövs

 

kattbok

Axell, Suzanne och Hellman Holmström, Susanne
Oss kattvänner emellan
Fakta bok?
BOKFABRIKEN 2016

Ibland vet jag inte vad jag ska kalla boken eller vad jag tycker om boken. Visst kan ni läsa den, men köpa den eller ge bort den tycker jag inte man bör göra.

Boken berättar om alla deras katter som de ägt, om eldsjälar, kattägare, katter på boende med mera. Men jag tycker att berättelsern är inte intressant skrivna och känns konstigt avslutna.

Kattbok

Arikawa, Hiro
En katts resedagbok
Roman
Bokförlaget Nona 2019

En underbar bok som alla kan läsa men jag tyckte den var sorglig men ändå väldigt positiv. En katt som blir adopterad av en man och katten blir fullständigt älskad och katten älskar sin Husse. En viktig resa som görs av en sorglig orsak, då man får inblicken i Husses hela liv.
Läs den.

 

Kattbok

Arosenius, Ivar
Kattresan
Barnbok
Albert Bonniers förlag 1909

En härligt underbar barnbok på vers om Lillan och hennes resa med katt. En gammal klassiker som jag har läst så många gånger och även sett på teater.
Självklart man ska läsa den för sina barn.

 
     
B Till Topp  

Kattbok

Bache-Wiig, Anna
Bild: Aisato, Lisa

Don Fritjof
Barnbok
B. Wahlströms Bokförlag 2012

En härligt underbar barnbok på vers om den sura och ilskna katten Fritjof som fick sig en läxa. Jag fick låna den av kattvänner men ska finnas på bibliotek. Även om det är en barnbok så har vi alla glädje av att läsa den här boken.

Bok med katt

Backman, Fredrik
En man som heter Ove
Roman
Månpocket 2012

En lättläst underbar bok som Husse och jag läste på vår semester. Vi gillade den mycket fast på olika sätt. Husse såg dråpligheten som Ove gjorde och jag såg en människa med gott hjärta som får nya "kärlekar" efter den stora sorgen att mista de man älskar mest och en av nya kärlekarna är en katt.

 

 

Kattbok

Bailey, Gwen
Vad säger katten
GUIDE TILL KATTENS BETEENDE
Fakta bok
Natur och Kultur/LTs förlag 2002

Den här boken tyckte jag hade enkla, bra och förklaringar som gör att man förstår kattens beteende. Läste en annan bokrecension om boken, de tyckte den var för nybörjare fast man fick ahah upplevelser och gammalmodiga bilder. Men jag tycker boken är bra, har lånat den på biblioteket men går att köpa begagnat på nätet men den borde tryckas om fast bildern är äldre.

 

Kattbok

Bark, Jennifer & Löfving, Stellan
Förlåt att jag väckte dig,
jag var bara uttråkad
och femtioelva andra roliga kattdikter
Poesi bok
Pug Förlag 2017

En bok som ska vara roliga dikter, fast jag tycker nog de mer var finurliga. Jättefina bilder. S*Starskys Castor är med på en av bilderna och det är det bästa med boken.

Men om ni gillar dikter, läs den.

Kattbok

Bark, Jennifer & Löfving, Stellan
Jag älskar att bara vara så länge jag är i vägen
och femtioelva andra roliga kattdikter
Poesi bok
Pug Förlag 2017

En bok som ska vara roliga dikter, fast jag tycker nog de mer var finurliga. Jättefina bilder.

Men om ni gillar dikter, läs den.

Kattbok

Bark, Jennifer & Löfving, Stellan
Katte diem
och femtioelva andra kattdikter som fångar dagen (och natten, inte minst!)
Poesi bok
Pug Förlag 2021

Jag var verkligen skeptisk till den här boken efter de andra två böckerna de skrivit. Men vilken bra poesi bok. Äntligen har de träffat rätt på beskrivningen om att den fångar dygnets olika tillfälle med katt.

Boken fångar dagen!!
En bok som inte ska läsas i ett svep utan avnjutas långsamt....

Kattbok

Barvefjord, Ulla
KATTEN vår vän
Fakta bok
SEMIC ab 1990

Den här kattboken gillade jag verkligen fast den är så gammal. Hennes bok som hette Kattägarens handbok gillade jag inte men den här gamla boken som jag jag lånade av en Mantas kan jag varmt rekommendera. Mycket information är gammalt men det skulle vara trevligt att se den i en uppdaterad upplaga. Hon har humor och berättelserna om rasernas ursprung är en härlig läsning. Boken verkar vara svår att få tag i men om ni hittar den på biblioteket så läs den men kom ihåg att boken är gammal.

Kattbok

Barvefjord, Ulla
Foto: Rasehorn, Eivor

KATTBOKEN
Fakta bok för barn
SEMIC ab 1992

Den här barnboken/ungdomsboken gillade jag verkligen. Hennes bok som hette Kattägarens handbok gillade jag inte men den här gamla boken som jag lånade på biblioteket kan jag varmt rekommendera. Tyvärr hade de inte sibirisk katt men det är inte konstigt eftersom det var 1992 boken gjordes, då var Maine Coon ny och den katten som är med på bild har jag träffat en S*Mantas katt. ID-märkning var bra förklarat men vi chippar våra katter och det står inte med. Boken borde uppdateras.

Kattbok

Barvefjord, Ulla
Foto: Rasehorn, Eivor

Kattägarens handbok
Fakta bok
ICA bokförlag 2004

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om boken. Titeln skulle bytas om till Att ha katt och hund ihop skrivet av en hundmänniska. Eftersom hon verkar bara skrivit en kattbok, verkar hon själv förstå att hundböcker, det gör hon nog bättre. Men om du ska sammanföra en katt och hund är boken värd att läsa delvis. Annars kan den stå kvar på bibliotekets hyllor, där jag lånade den. Men bilderna är förstås fina.

Kattbok

Barvefjord, Ulla
Foto: Rasehorn, Eivor

MÅ BRA med DJUR
BILDA FÖRLAG 2003

Boken började jättebra, den var enligt mig väldigt intressant eftersom de tog fram forskning om vad bra det är för människor att ha djur runt omkring sig, att det har en läkande kraft.

Men sen började de beskriva djur och dess skötsel, i en sådan här bok...........(utfyllnad?)

Sedan var det lite bättre igen eftersom då handlade det om människor som har djur och sedan slutade den bra när den handlade om hur bra djur kan vara mot människan. Så fanns det en refersnslista!

Boken finns att låna på vissa bibliotek och går att köpa begagnat.

 

Bok

Behrend, Katrin
Innekatter
lyckliga och friska
Fakta bok
ICA bokförlag 2009

En väldigt bra bok att läsa när man ska köpa en katt, tar upp det mesta och är lätt att förstå. Den här boken ger mycket tips om hur man ska få en innekatt att trivas.

Kattbok

Behrend, Katrin
KATTER
Fakta bok
ICA bokförlag 1991

Alla hennes böcker är värda att läsa fast de är gamla. Låna boken på biblioteket eller köp någon av hennes nyare och uppdatere böcker.

Kattbok

Behrend, Katrin
Inomhus-
katten
Fakta bok
ICA bokförlag 1996

En väldigt bra bok att läsa när man ska köpa en katt, bättre än hennes nyare uppdaterade böcker. Lånade den på biblioteket, om ni ser den på biblioteket, läs den. Den är värd att läsa fast den är från 1996.

Bok

Behrend, Katrin
Katter
lyckliga och friska
Fakta bok
ICA bokförlag 2009

En väldigt bra bok att läsa när man ska köpa en katt, tar upp det mesta och är lätt att förstå.

Kattbok

Bengtsson, Annika.
CAYENNE
Kryddpojken med bett
Kåseri
Grim förlag 2012

Kåseri om en kattpojken Cayenne från han är liten kattunge tills han är tio år. Det är en bok med igenkännande, jag älskade den. Kanske för jag är en knasig kattMatte. Den här köpte jag till mig själv och det ångrar jag inte. Jag lånar nu ut den till vänner, så förtjust blev jag.

 

Kattbok

Bergelin, Anna-Lena.
Inte utan min katt
Kåseri
Espri pocket 2016

I 37 berättelser berättar Anna-Lena om kattern runt henne från barnsben och andra som berättat sina historier om sin katt. Boken är både trevlig att läsa och ibland tyckte jag bara den var förvirrande. Men perfekt bok att läsa någon berättelse varje dag när man inte hinner läsa en hel berättelse. Värd att läsa.

Kattbok

Beskow, Elsa
Tant Bruns Födelsedag
Barnbok
Bonniers Juniorförlag AN 1925- 1989

En gammal klassiker är alla bordeläsa. En bok som handlar om vad man ska ge för prent när Tant Brun fyller år. Ett helt annorlunda sätt att se på barnuppfostan och vad man ska ge bort för något. Även om katten finns på bilderna näms den inte i texten. Så helt undrbar bilder och bok,¨. En bok att prata om förr och nu.

Kattbok

Bessant, Claire
LÄR DIG FÖRSTÅ OCH TALA MED DIN KATT
Fakta bok
ICA bokförlag 1995

En bra bok fast den är så gammal,. Jag tyckte den var väldigt intrressant och förklaringar hur katten förstår. Jag fick mycket om AHA tanker som att ibland är det fruktansvärt att bli arg på sin katt för att den har gjort något, man kan förvärra det bettende. Så läs boken och förstå din katt lite bättre, det kände jag att jag gjorde och jag har haft katt länge......

 

Kattbok

Bessant, Claire
Katt-
Allt du behöver veta
Fakta bok
Natur och Kultur 2000

En ganska bra bok som är värd att läsa om man skulle hitta den på biblioteket. Hon tar upp den naturliga katten, att äga en katt, ta hand om kattens hälsa med mera.

Kattbok

Bessant, Claire
Lär känna din katt
Allt du behöver veta om kattens psykologi och beteende
Fakta bok
ICA bokförlag 2008

En ganska bra bok som är värd att läsa om man skulle hitta den på biblioteket. Tar upp det mesta om katter och vissa delar är väldigt givande, men jag trodde det skulle stå mer om beteende och psykologi.

Bok

Bottner, Barbara och Kruglik, Gerald
Bild: Landström, Olof

Lennarts listor
Barnbok
Raben & Sjögren 2004

Lennart skriver massor av listor och på det sätter håller han på att missa en vän och äventyr som att bli jagad av en katt.

kattbok

Bowen, James
Gatukatten Bob
Roman
NoNa 2013

En underbar lättläst bok om gatukatten Bob och hans husse James. En underbar bok.

Kattbok

 

Bowen, James
Mitt liv med Bob
Roman
NoNa 2014

En bok som jag tycker man faktiskt kan läsa. Det är fantastiskt hur han läser av sin katts kroppspråk, det är något vi alla behöver tänka på. Att vi ska studera vår katt och det han även påpekar i boken att han även är ett vilddjur. Men det är också fantastiskt att följa Husses resa till nykter narkoman. Det är inte bara en bok om katten Bob utan även en bok som kan ge oss hopp. Läs gärna de här böckerna.

Kattbok

Bowen, James
Jul med Bob
Roman
NoNa 2015

En bok som jag tycker man faktiskt kan läsa.Fast boken passar nog bäst att läsa till julen för att påminna oss om att det lilla vi kan hjälpa varandra är viktigt.

En ny bok om James och hans katt Bob.

Kattbok

Bower, John och Bower,Caroline
Goda råd om din KATT
Fakta bok
Bokförlaget Prisma 2000

En äldre bok som faktiskt är värd att läsa. Boken tar upp det mesta som att ta hand om en hemlös katt, att välja kattunge, hälsa och sjukdomar, skötselråd, beteende, raser med mera. Vissa sjukdomar i boken känner jag inte riktigt igen. Egentligen undrar jag vem boken är riktad till men det spelar kanske ingen roll eftersom boken har 20 år på nacken så kan man läsa det som man är intresserad av eller låta bli att läsa boken.

Väldigt intressant i delen om raser har man satt ihop förklaringarna om raserna, raserna Norsk skogkatt och Sibirisk katt, för mig är det verkligen två olika raser. De går till exempel inte jämföra storleken på dessa två raser.
Men det finns troligtvis en förklaring om detta som det står i boken: Den sibiriska skogskatten är en ny ras och ännu så länge sällsynt.

Kattbok

Redaktion: Brodin, Anna, Asp, Madeleine
Det finns inga VILDKATTER
...i Sverige, bara förvildade tamkatter
-Anton var en av dem

Roman
Katthemmet i Vaxholm-Föreningen Djurhjälpen
Finborg Graphic AB 2018

En bok ni måste helt enkelt läsa. Så viktig, så gripande!! Jag ville gråta när jag läste om hur hemskt vissa katter har det och det är vi människan som är ofta är boven.

Stöd dem som hjälper de förvildade tamkatterna och köp boken!!!

Kattbok

Brown, Helen
KATTEN Cleo
Roman
Bokfabriken 2015

Att mista ett barn måste vara det värsta som kan hända den och den här boken handlar om hur en familj blev hjälpt av en liten svart katt.

En bra bok som jag kan rekommendera att läsa

Kattbok

Brown, Helen
KATTER & DÖTTRAR
De kommer inte alltid när man ropar...
Roman
Bokfabriken 2017

En fortsättning efter boken Cleo. Det tog mig lång tid att börja läsa boken, hade svårt med en sorgsen bok om cancer och frigörande dotter. Men när jag läste boken så bara föll jag för boken, inte ett dugg deprimerande utan hoppfull och full med kärlek till frigörande döttrar och kissande katter samt livet.

En bra bok som jag kan rekommendera att läsa.

Bok

Brown, Milly
Kloka ord om katter
Antologi
Tivoli 2008

En väldigt bra bok att ge bort istället för blommor. Den är även rolig att äga att bläddra i och saker som man känner igen. Såsom:
Om det regnar vid köksdörren, är alla katter säkra på att det sannolikt inte regnar vid huvudingången.
William Toms

Bok

Brown, Pam
Foto: Morita, Yoneo

KATTboken
Poesibok
PEDAGOGFÖRLAGET 2006

En pytteliten bok, som de säker säljer för att den är så liten. Jag tycker den var väldigt trevlig present som jag hade fått, mycket roliga visdomsord om katter, som jag tycker stämmer. Men både bilder och visdomsord skulle tjäna på att det var en större bok. Bilderna tyckte jag var sådär, fast jag hade problem att se dem (kan bero på min ålder).

Kattbok

Bruin, Stephe
Illustration: Dudok van Heel, Walty

Så tänker katten
Fakta bok
ICA BOKFÖRLAG 2004

En bok om kattens beteende och hur tips hur vi som människor ska förhålla oss till det. Alla tips var inte bra, om ni vill att en katt ska klösa på ett speciellt ställe ska ni själv visa hur man klöser och inte dra kattens klor på det stället, annars en bra bok och fantastisk fina illustrerade kattbilder av Walty. Lånade den på biblioteket, värd att läsa men går bara att köpa begagnat eller låna på biblioteket.

Bok

Burton, Jane och Allaby, Michael
Nio liv
Ett år i en kattfamiljs liv
Fakta bok
Allerbok 1985

En väldigt bra och annorlunda bok om ett år i en kattfamiljs liv, jag tyckte boken var uppfriskande efter att ha läst de andra kattböckerna eftersom det var skrivet på ett annorlunda sätt

 
     
C Till Topp  

Kattbok

Caras, Roger A.
Katten ser dig ...
Boken som får dig att se din katt med nya ögon

Fakta bok / Roman?
FORUM 1993

En bok som är får oss att fundera på hur våra katter ser oss. Amerikan Roger A. Caras levde mellan 1928 till 2001. Var en känd vildfotograf, författare och TV-personlighetet. Som hela livet värnade om djur. I boken känner man hans engegemang för djur.Sättet i boken känns som en mellanting mellan faktabok och roman. Mycket för att jag hade velat ha en referenslista och inte bara hans erfarenhet.

Boken försöker få oss förstå sammanhanget med vilddjuren och våra katter. Tråden finns där och jag tyckte väldigt mycket om boken. En bok som går att köpa på nätet och om du är intresserad om hur katten ser oss, köp boken. Jag är glad att jag gjorde det. Den här boken tror jag inte blir för gammal att läsa....

Kattbok

Carlsson, Karin & Emanuelsson, Lars
Rosor i rabatten var nånstans är katten?
Barnbok
BARNBOKSFÖRLAGET Läseleket 1985

Var är......

En söt barnbok för de minsta eller för den som lär sig läsa som återutgivits 2009 men verkar endast få tag i på bibliotek, antik eller på nätet.

Kattbok

Carrol, Lewis
Bild: Tenniel, John
ALICE I UNDERLANDET
Barnbok
Rabén & Sjögren 1998
Ursprungligen1823

Boken handlar om sjuåriga Alice som sitter och har tråkigt, då helt plötsligt en vit kanin dyker upp. Då Kaninen visar henne en helt ny värld och i berättelsen finns den kända av den flinande Cheshirekatten.

Läste den för dottern när hon var sju år och hon tyckte den var bra. Jag tyckte den var virrig och svår att komma in i. Jag tyckte bättre om Alice i spegellandet. Dottern tyckte också om det här delen av boken.

Kattbok

Collins, Britt
Bortsprungen
En älskad katt, en hemlös man och deras osannolika resa
Roman
LIND & CO 2017

Den här boken får ni gärna läsa och höra av mig till mig och säga vad ni tycker om boken!

Boken handlar om en katt som kommer ifrån sitt hem och som tur träffar en hemlös man som tar hand om den och letar efter kattens hem.

Läs den ni, för jag kan inte läsa ut den, språket och handlingen i boken gör att jag fastnar i boken, försökt flera gånger. Har läst slutet men det gör inte boken bättre i mina ögon. För mig är språket avhugget i en takt som gör att jag blir stressad av den.

Så boken kan vara bra???? Men det vet inte jag, om några år kan jag kanske ge den en chans till, men nu ställer jag den i bokhyllan.

kattbok

Copeland, Cynthia L. Copeland
VIKTIGA SAKER
MIN KATT HAR LÄRT MIG

Humor
Tukan förlag 2018

En söt bok med söta bilder men som jag gillade men inte förstår riktigt tråden i. Den hängde inte riktigt ihop. En riktigt salig kattblandning. Lite fakta, lite berättelse om speciella katter, citat som ibland jag fick ihop med katt och andra gånger inte. Det får inte boken att hänga ihop. Jag kommer alltid även tycka det är tråkigt när de ej fotar självaeller anlitar fotograf, utan köper bilderna.

Värd att läsa och ge bort men sedan ingenting.

 

Bok

Cutts, Paddy
KATTRASER
Den nya, utförliga handboken

Fakta bok
Starbox 1998

En bok som är lätt att förstå om pälsvård och utrymme för de olika kattraserna men jag kan inte säga att den är utförlig eftersom Sibirisk katt inte är med, den trycktes 2004 och jag köpte den på bokrea.

     
D Till Topp  

.Kattbok

Davidson, Catherine
Varför gör min KATT så?
Svar på 50 frågor från kattägare

Fakta bok
Kängeru 2015

Tyckte om utseendet på boken. Men när jag började läsa boken, så gillade jag den inte men boken har vissa bra frågor och vissa bra svar om olika beteende som katten kan göra men köp den inte. Men visst kan det vara värd att läsa, jag blir så irriterad på frågor när kattungen har kommit hem till nya hemmet när de är sex veckor, så jag inte ens kunde ta in svaret. Kattungar ska enligt jordbruksverket komma till sitt nya hem när de är 12 veckor!

Kattbok

Davis, Caroline
Allt för katten
Stora boken om kattens omvårdnad

Fakta bok
Natur och Kultur/Fakta 2005

En bra bok som tyvärr bara går att låna på biblioteket. Boken innehåller, att välja katt, kattens beteende, kärlek och omsorg, kattens hälsa med mera. De kunde utesluta kapitlet fortplantning, där de hade en hemsk bild på fyra kattungar i en liten bur. Jag förstår inte varför man ska ta med om hur man sköter små kattungar, det borde istället vara en egen bok om det.

 

Kattbok

Dennis-Bryan, Kim
Min kattunge
Så tar du hand om ditt husdjur

Fakta bok för barn
B. WAHLSTRÖM 2005

En bok som ni kan låta barnen läsa, ger lite olika tips om när man tar hem sin nya kattung. Som till exempel vad man ska tänka på vid hemkosten med kattungen, säkra hemmet och mycket annat. Boken är tyvärr slut på bokförlaget, men värd att läsa om ni hittar den på biblioteket eller begagnat

 

kattbok

Dosa, David
Sjukhuskatter Oscar
Roman
Bokfebriken 2014

Det här är inte en bok för enbart kattälskare utan boken handlar mycket om döden och demens bland äldre. Jag är rädd att bokens titel skrämmer bort många som verkligen behöver läsa boken. Den handlar om bemötande. En bok som är värd att läsa. Jag älskade boken som kattälskare och genom mitt yrke. Läs den.

   
     
E Till Topp  

Earl, Ella
Katten
-klok och egensinnig
Antologi
Kakao förlag 2012

En väldigt bra bok att ge bort istället för blommor till en kattälskare. Går fort att läsa igenom men man kan läsa den flera gånger. Det är en bok som är trevlig att ha men man kanske inte köper till sig själv.

 

Kattbok

Eaton, Jan, Green, Caroline & Quinn, Sue
GÖR EN KATT!
Sy * sticka * klipp * klistra * måla
Faktabok
BOKFÖRLAGET Trevi AB 1991

Boken handlar att göra katter. Massor av ideér till vad man kan göra bara man är händig. Finns att få tag på ibland på secon hands marknaden. Själv har jag lånat den av en händig person.

 

Kattbok

Edgar, Jim
122 galna katter
FY KATTEN!
Humor
DAMM FÖRLAG 2006

Denna bok har egentligen ingen handling. Det är bilder på katter som gör något knäppt/ser knäppa ut på bilden. Under bilden på katten står en liten rolig text till. Det är katter med attityd. Det finns en efterföljare som heter Fy katten! Ännu fler knäppa katter.

Kattbok

Edney, Andrew och Taylor, David
Hur man tar hand om en
Katt

Fakta bok
B. Wahlström 1999

En för det mesta bra bok, väldigt bra bilder och beskrivning på hur hur man borstar en katt, borstar tänder, sköter öron med mera men boken har många år på nacken och det märks i boken att allt är inte aktuellt längre. Går att låna på bibliotek.

 

Kattbok

Edney, Andrew
KATTEN
SKÖTSEL OCH VÅRD

Fakta bok
Bonnier Alba 2004

En väldigt bra fakta bok, som ger en liten inblick om allt om katt. Den tar upp det mesta som katten och hälsa, första hjälpen. Måste ta hänsyn till att det är en engelsk veterinär som skrivit och att den gavs ut första gången 1992, finns nu bara på biblioteket och är värd att låna.

Kattbok

Eilert-Overbeck, Birgitte
Seniorkatter
lyckliga och friska
Fakta bok
ICA bokförlag 2006

En väldigt bra bok att läsa när katten börjar bli äldre även om jag trodde den skulle kännas mer inriktad till äldre katter. Boken kändes som andra kattböcker emellanåt endast ditskrivet orden äldre katter. Men ändå värd att läsa om dina katter börjar bli äldre.

Kattbok

Eilert-Overbeck, Birgitte
Kattungar
Fakta bok
ICA bokförlag 2007

En bok som vill ge den nya familjemedlemmen/kattungen bra start i det nya hemmet. Tips vad man ska göra för att allt ska gå bra. Kan rekommendera boken att läsa, jag tror att det är en bok man kan läsa fler gånger.

Kattbok

Eliot, T.S
Översättning Hallqvist, Britt G
Illustration Bentley, Nicolas
DE KNEPIGA KATTERNAS BOK
Poesi bok
Bokförlaget Trevi (1949) 1987

En bok med dikter och helt underbara roliga bilder

En bok som jag har haft länge eftersom den är så speciell och rolig.
På hemsidan har jag om katterns namn skrivit dikten Om kattnamn.

Kattbok

Ellis, Charli
Kärlek är en KATTUNGE*
Antologi
tukan förlag 2021

En väldigt bra bok att ge bort istället för blommor. En jättesöt bok med söta bilder även om jag tycker det är tråkigt när man har köpt bilder från Shutterstock.

Allt du behöver är kärlek...
OCH EN KATTUNGE

Kattbok

Ernst, Nina
Trivselguide för innekatter
Riktig och ansvarsfull omvårdnad
Fakta bok
SMV Språktjänst 2011

Här är en bok om hur man ska göra att innekatter trivs.Exempel i på kapitel i boken är Katter i grupp, bostaden som revir , leva i samstånd med mera.

En bra bok att läsa när man har innekatt, ger bra tips. Inga referenser men det kan jag acceptera när det handlar mer om erfarenhet. Den här boken är bra att läsa mer än en gång.

Bok

Evans, Mark
JAG OCH MIN KATT
Praktisk handbok om kattens skötsel

Fakta bok för barn
Raben & Sjögren 1992

En bok som jag faktiskt tyckte om, även om den är lite till åren. Sibirisk katt är förstås inte med men de tar upp utrustning, vad ska katten äta med mer.

Kattbok

Exley, Helen och Brown, Pam
Foto: Morita, Yoneo

365 dagar
....med min katt

Kattcitat
PEDAGOGFÖRLAGET 2012

En mer lagom stor bok den här gången än boken som Pedagogförlaget gav ut 2006. En trevlig bok som man kan ställa upp på skrivbordet och få ett citat varja dag(det ska jag göra). Fick boken av Juniors gudmor. Om bilderna tycker jag sådär, jag trodde de skulle bli bättre i större format som jag skrev om boken från 2006 men det är frågan? Ge gärna bort som present, jag blev jätteglad!

kattbok

Exley, Helene
Illustration: Stott,Bill
Älskade katt
Humor
ICA BOKFÖRLAG 2009

En jättehärlig liten bok, som ger mycket igenkännande och skratt. Värd att läsa och självklart ge bort i present.

   
     
F Till Topp  

Kattbok

Falk, Ann Marie
Bild: Wikland, Ilon

Mats blåser såpbubblor
Barnbok
Raben & Sjögren 1961

Mats blåser såpbubblor och är samtidigt barnvakt till sin kusin som inte är så glad. Kusinen är inte så snäll mot bland annat katten. Väldigt söt bok som finns i nygåva men inte med de helt undera bilden som Ilon Wiklund har gjort.

 

Bok

Fischer-Nagel, Heiderose och Andreas
En liten katt kommer till världen
Barnbok
Berghs Förlag AB 1983

En söt liten barnbok om hur kattungar kommer till världen. Boken handlar om utekatten Sissi och när hon fick kattungar.

Kattbok

Fichtelius, Erik
HISTORISKA KATTER
Roman/Fakta bok
Bokförlaget Langenskiöld 2019

Vilken bra bok, en bok som är genomarbetad med referenser. Författaren har tagit fasta på att göra en korrekt bok.

Boken handlar om historiska katter som har påverkat världen på sitt sätt.
Visst har man hört talas om sjukhus katten Oscar, Humprey och bibliotekskatten Deweey.
Men har man hört talas om Bits från Sverige eller rymdkatten Félicette, inte jag i alla fall.
Läs boken!
Gör som jag som njöt med ett kapitel om dagen.

 

Kattbok

Fogle, Bruce
I HUVUDET PÅ EN KATT
Kattens psykologi och beteende
Fakta bok
Forum 1991

En bok som jag verkligen vill rekommendera alla kattägare samt blivande kattägare att läsa. En äldre bok med referenser (helt underbart) och boken är en bra kattbok på det.

Efter att ha läst boken så har jag större förståelse om kattens psyke, om deras hjärna, sinnen med mera.
Man får större förståelse hur viktig tidig inlärning är och hur det påverkar katten med mera. Hur aggressivitet och rädsla är nära förknippat med varandra.
En bok för nybörjare och även vi erfarna kattägare som älskar att läsa.
Om ni hittar den, läs den. Jag hittade den på second hand för 5 kr(2021). En av mina bästa köp nånsin.

Kattbok

Fogle, Bruce
LÄR KÄNNA DIN KATT
Fakta bok
Bonniers Förlag 1991

Jag gillar hans kattböcker som alltid känns seriösa, det här en bok från 1991, så den har några år på nacken, men värd att låna på biblioteket. Boken tar upp: förstå din katt, att ha katt, bilda familj (som jag tycker ska ha en egen bok), den växande katten med mera.

Kattbok

Fogle, Bruce
101 FRÅGOR DIN KATT SKULLE VILJA STÄLLA SIN VETERINÄR
-OM DEN KUNDE TALA
Fakta bok
RICHTERS 1993

En intressant och rolig bok, han har humor Bruce Fogle. Kanske inte håller med om vissa beteendefrågor och vissa frågor tror jag inte vår veterinär skulle hålla med om men om ni hittar den på bibliotek eller seconhand, läs den.

Bok

Fogle, Bruce
FÖRSTA HJÄLPEN FÖR DIN KATT
Praktiskt uppslagsbok om alt från Andningsbesvär till Öronskador
Fakta bok
Forum 1995

En bok som jag tror kan vara väldigt bra att ha hemma, som jag aldrig haft användning av. Jag ringer veterinären och frågar, men jag tror fortfarande att den kan vara bra att ha. Boken är granskad av veterinärer.

Bok

Fogle, Bruce
BONNIERS STORA
KATT LEXIKON
En uttömmande, rikt illustrerad bok om tamkatten och om världens alla kattraser.
Fakta bok
Albert Bonniers Förlag 1997

En bok som jag tycker var en väldigt bra fakta bok, som ger en liten inblick om allt om katt. Den finns i nyare upplaga. Boken är granskad av veterinärer och olika uppfödare och boken känns seriös

Kattbok

Fotherby, Lesley
MÅLA KATTER I AKVARELL
Fakta bok
FORUM 1993

Om ni vill lära måla katter, läs den här boken. Medan jag läste boken så fick jag annan syn på hur mina katter får skuggor på sig, hur de ligger med mera. JAG VILL HA BOKEN NÄR JAG BLIR PENSIONÄR för då har jag nog tid att börja måla.

Finns på biblioteket och begagnat.

Kattbok

Francis, Ally
CHILLA
En fantTASStiskt avkopplande bok
Antologi
Tukan Förlag 2020

En väldigt bra bok att ge bort istället för blommor och att titta på när du känner dig stressad.
Ally har fått ihop bilder och text till en avkopplande som

"Inom dig finns en stillhet och en plats till vilken du när som helst kan ta din tillflykt och vara dig själv."
Herman Hesse

 

 

Kattbok

Fredriksson, Kalr G & Lilian
Det nattliga, kattiga, evigt ofattliga
Essäer och notiser om katter
Essäer
Wahlström & Widstrand 1999

En bok jag köpt på second hand, som jag tycker väldigt mycket om. En bok som är intressant och ser katter på annat sätt. Det är deras kulturhistoria som det handlar om. Stundvis måste jag medge att jag inte alltid hängt med, men för det mesta har jag bara tyckt att boken är intressant. Vissa delar är lite otäcka. Vi får möta de egyptiska katterna, katter och författare, filmkatter, tecknade katter och förstås Pelle Svanslös.

Om ni ser boken, läs den. Vissa kapitel är så intressanta.

kattbok

Frith-Macdonald, Candida
ALLT DU BEHÖVER VETA OM
KATTER

Fakta bok
TUKAN FÖRLAG 2009

En kattbok där det tas upp Kattens natur, Kattens skötsel, Katten i kulturen och Raser och utställningar. I början när jag läste boken gillade jag den inte alls men jag var tvungen att ändra mig, boken är bra.

kattbok

Fritzshe, Helga
KATTER HEMMA
Allt om anskaffning, vård, foder och sjukdomar

Fakta bok
ICA Bokförlag 1979

En kattbok där författaren skriver om katter med stor kärlek men boken är så gammal att man kan inte rekommendera att läsa den. Men roligt att läsa en bok där det märks att författaren älskar katter.

   
     
G Till Topp  

Bok

Gág, Wanda
MILJONER KATTER
Barnbok
En bok för alla 1928

En söt liten barnbok om att finna sin lilla gulliga kattunge.

Kattbok intervjuundersökning

Gaje, Susanne
Katt på äldreboende
Rapport från en intervjuundersökning 2018
Fakta bok
Axplock 2019

En rapport jag såg fram om att läsa efter att ha åkt på studiebesök på äldreboende för demens. Där de har katt.
Rapporten var intressant och vi som har katt förstår hur resultatet blev, katt ger bland annat en hemkänsla.
De tar bland annat upp allergi och hur man löst det i olika kommuner.

Tyvärr har flertal äldreboende köpt in låtsaskatter som spinner istället. Det hade varit bra i rapporten om de tagit upp detta fenomen och då även hade fått med om fördelar och nackdelar med riktig katt och låtsaskatt.

Istället för att köpa rapporten, låna den på biblioteket. Men jag är stolt att ha den i MIN bokhylla.

Kattbok

Garnier, Stéphane
Konsten att leva som en katt
FRI, UTHÅLLIG, NYFIKEN, SÄKER, FÖRSIKTIG, ELEGANT, TYST, KARISMATISK, LUGN, SJÄLVSTÄNDIG, STOLT
Humor/Må bra
BOKFÖRLAGET FORUM 2017

En väldigt trevlig bok som jag fick tips om att läsa. Boken handlar om att vi ska ta var om oss själva precis som katten för att vi ska minska stress
MEN är verkligen katten som det beskrivs i boken?
För stämmer det som exempel att katter undviker bråk, inte om man frågar vår katt Uni, hon kan sätta fart på de andra....
Men läs den!

Kattbok

Gibbon, David
Kattungar
Faktabok
AWE/GEBERS 1981

En bok som jag köpte på second hand som visade sig vara härlig fast den är så gammal. Bra text om kattens historia och faktiskt gå igenom hur svårt det är att fota katter och kattungar. Bilderna är fantastiska och jag tror att författen har även tagit bilderna, fick inte klarhet på det när jag slog på nätet. Om ni ser boken titta gärna på bilderna men eftersom den är så gammal låt den vara kvar i second hand affären, om ni inte är en samlare som jag.

Kattbok

Greider, Göran
Foto: Rasehorn, Eivor

Och mellan dessa känslor
hoppade en katt in

Poesi bok
Djurskyddet Sverige 2012

En vacker bok som jag rekommenderar att man kan köpa och sponsra Djurskyddet, www.djurskyddet.se. Dikterna ska vara små anspråklösa poetiska notiser med vackra bilder och då måste förstås en bild vara på en sibirisk katt.
Kanske ge bort som present.

Böcker

Griffiths, Elly
FLICKAN UNDER JORDEN
Deckare
Månpocket 2009

Första boken i en serie om Ruth Gallowy som närmare sig fyrtio och bor ensam med katterna och radion som enda sällskap.

Jag blev jätteförtjust i den här serien, köpte direkt de andra två som kommit ut i pocket och har fortsatt att läsa serien. Husse tyckte böckerna var så där medan jag älskade/älskar dem. Har fortsatt och läst böcker i den här serien.

 

kattbok

Grumpy Cat
EN BUTTER KATT
Av en sur katt

Humor
Bokförlaget Kängeru 2015

En bok om en butter katt som vill göra oss ännu buttrare. Läs den.....

Kattbok

Gurney, Eric
Finurlig katt
Humor
Fabel 1981

Boken är skriven och ritad från början 1962 i USA och den förklarar livet med en katt med mycket humor. Hittade den i en second hand butik men går att få tag i begagnad på nätet. Jag fick mig ett gott skratt. Jag är jättenöjd med mitt köp.

 
     
H Till Topp  

Kattbok

Haddon, Cecilia
100 SÄTT ATT VARA SOM DIN KATT
Låt katten visa vägen till ett lyckligare liv
Humor/Må bra
LIND&CO 2019

En väldigt trevlig bok.Det känns som en boktrend om böcker, om att vi ska leva som katten. Boken handlar om att vi inte ska oroa sig för morgondagen och inte vara arbetsnarkomaner för det skulle aldig katten bli,
MEN är verkligen katten som det beskrivs i boken när vi vet att vi får mer och mer överviktiga katter och stressiga katter.
Vi ska kanske läsa den och tänka på hur vi ska låta våra katter leva ett stressfritt liv och det är kanske så att vi även ska tänka på att leva lugnt och njuta av dagen.

Kattbok

Halls, Bonnier
KATTENS HEMLIGA LIV
Hur din katt ser världen

Fakta bok
BONNIER FAKTA 2011

Den här boken köpte jag till mig själv i julklapp och det var en bra julklapp. Boken tar upp många viktiga och intressanta saker som till exempel hemligheter med lycklig katt. Jättefina bilder och bra text. Jag gillade den väldigt mycket men saknade förstås referenslista.

Kattbok

Halls, Bonnier
DIN KATTS HEMLIGHETER
Boken din katt skulle vilja att du läste

Fakta bok
Bokförlaget Forum 2005

Den här boken älskade jag, jag rekommenderar att alla skulle läsa den, för man lär sig massor om beteendeproblem hos katt. Hon ger bra goda råd för att göra ett hem bra för katten, hon gav mig även mycket goda skratt. Lånade den på biblioteket.

Kattbok

Haywood, Carolyn
Eddies KATTER
Barnbok för 6-10 år
B.WAHLSTRÖMS BARNBÖCKER 1967

En barnbok som jag/Matte fick av storebror när jag var 8 år.Det handlar om vad familjen säger om Eddie kommer hem med fem hemlösa katter och hur han försökte göra sig av med dem men de kom alltid tillbaks.

Jag tyckte inte om den då och inte nu, men såg att den från början var skriven 1947.

Bok

Head, Honor
Katter och kattungar
Fakta bok för barn
Turbineförlaget 2007

Den här boken fick Lillmatte när vi köpte vår första sibiriska kattunge, Bra bok för barn runt 10-13 års ålder. Här näms inte heller sibirisk katt, men i boken näms det mesta, som hur man väljer katt, välkommen till nya hemmet, husregler med mera.
Den är också bra för vuxna att läsa.

 

 

Kattbok

Head, Honor
101 kattfrågor
Fakta bok
Natur och Kultur 2005

En bok jag lånade på biblioteket, som jag tyckte om. En bok som alla åldrar kan läsa. En faktabok som är lätt att förstå med bilder som beskriver det hela. Värd att läsa.

 

Kattbok

Healt, Sarah
Vad du inte visste om
DIN KATT
Hemligheter och beteenden från A-Ö
Fakta bok
KOMMENTUS 1996

En bok som jag lånat på bibloteket och som ni ser är den sliten och det kan man förstå för, fast den är från 1996 är den fortfarande värd att läsa. Lättläst men med väldigt få bilder, fast bilderna är roliga. Men jag skulle inte köpa den.

Kattbok

 

Heger, Eva och Hellman Holmström, Susanne
Min Skatt
Kattveterinärens guide till ett friskar och långt kattliv
Fakta bok
Ceva 2018

En bok som nog är tänkt att kunna följa med katten, hela kattens liv och som är väldigt bra tänkt. Mycket bra information, men också saker de skriver som jag frågesätter. Boken är för den största delen bra, men tror jag att man tar med sig den här boken till veterinären för fylla i boken? Nä det tror jag inte eftersom boken är för stor och viss kunskap förändras under de åren katten lever. För medicin förändras med mera. Ska man köpa boken? Om man vill ha en bok att fylla om vaccination, hälsokontroll, viktschema och blodtrycksschema, så köp den. Men om du tror att du bara fyller i vaccination, kan du lika gärna ta vaccinationsintyg som du får gratis hos veterinären.

 

Kattbok

Heinsen, Alice, Gundlev, Otto & Jensen P Thode
jag har katt
Anskaffning Tillbehör Uppfostran Skötsel Utfodring Uppfödning Sjukdomar Ärftlighet Utställningar Kattraser
Fakta bok
Almqvist & Wiksell Förlag AB 1983

En bok som jag lånat. Det är en bok som måste ha varit helt fantastisk när den gavs ut 1983 men nu är den gammal och har gjort sitt även om jag tycker den delvis fortfarande var fantastisk bra. Den jag har lånat den av har använt boken flitigt, men det var många år sedan.

 

Bok

Hellman Holmström, Susanne
DIN KATTS BETEENDE
Fakta bok
ICA bokförlag 2011

En bra bok att läsa när man vill förstå sin katts beteende men ändå läs den med kräsna läsögon. Jag saknar självklart en referenslista. Har träffat Susanne och tyckte hon verkade kunnig.

Bok

Hellman Holmström, Susanne och Hellman, Sarah J
ATT BLI MED KATT
Fakta bok
ICA bokförlag 2012

En mycket bättre bok än den föregående boken. Det här är en jätte bra bok att läsa om man ska bli med katt. Rekommenderar den.

Kattbol

Hellman Holmström, Susanne och Hellman, Sarah J
I huvudet på din KATT
Fakta bok
BOKFABRIKEN 2015

En bok värd att läsa men jag tycker den är lite/mycket rörig. Det står att det ska handla om I huvudet på en katt men det är nog mer Susannes bästa råd och tips. Fördelen med boken att den har referenslista, äntligen en kattbok som har det. Annars tycker jag nog att hennes böcker är lättlästa men är absolut inte de bästa böckerna jag har läst. Det är som är viktigt när man läser sådan här böcker är att läsa med kritiska ögon. Jag fick några tips i boken och det är jag jätteglad över.

 

Kattbok

Hellman Holmström, Susanne
Om katten SJÄLV får välja
SÅ BLIR DU EB PERFEKT KATTÄGARE
Fakta bok
BOKFABRIKEN 2019

En bok värd att läsa men jag tycker att boken är ojämn. Som vanligt tycker jag att jag alltid lär mig något nytt av hennes böcker. Men...

Vissa delar är mycket bra och andra delar mindre bra. Saknar referenser och tycker att det är mer hennes åsikter som har blivit för henne riktig fakta.

Jag håller med Susanne att det inte är kattens fel när det blir problem med ens katt utan det är vi ägare som brister i kunskap. Jag har gjort mycket fel men tack vara såna här böcker har jag blivit bättre kattägare.

Så läs boken speciellt delen om kommunikation.

Kattbok

Herrscher, Rüdiger
Theilig, Harald
KATTER I VÄRLDEN

Fakta bok
ICA förlaget AB 2000

En äldre bok men faktiskt delvis intressant. Vissa bilder är så vackra fotade och andra mindre bra. Den handlar mest om raserna, det står mycket om Persern. Sibirisk katt står med men inte Neva Masquerade bland raserna. Fast Neva Masquerade nämns i text.

Det jag tyckte var intressant var om grunddragen i uppkomsten av olika raser.
Det står som vanligt inga referenser i boken och boken är gammal, även om man kan få tag i boken så tycker jag nog att den är för gammal bok.

Kattbok

Holland, Jennifer S.
Bästa vänner
47 berättelser om osannolik vänskap mellan DJUR
Skönlitteratur
Tulkan förlag 2012

En bok att bli förälskad i och en tankeställare om vänskap. Vad är vänskap, kan djur bli vänner, det är något vi får en funderare om när man läser boken. Vilka bilder! Det finns flera berättelser i boken om katter som är vän med olika djur. Den här boken har jag fått i present och det är en jättefin gåva att ge bort till djurvänner.

kattbok


Holland, Simon
Testa din katt
Det avancerade IQ-tester för katter

Humor/Fakta
HarperCollinsNordic 2015

Först visste jag inte om det är en rolig bok eller..... Men i humorn finns det fakta om katter och hur de är. För att skriva den här boken måste man kunna mycket om katter och det verkar Simon Holland kunna.
Tanken med boken är att man ska studera sin katt och ge poäng efter vad katten gör.


Så frågan är om den rolig, jag vet inte eftersom jag bara tittade efter fakta i boken. Men jag tror att den är värd att läsa

Kattbok

Horton-Bussey, Claire
kattungar
Fakta bok för barn
Magnet & steel 2012

En underbar bok som jag lånat på biblioteket. En otroligt trevlig bok, med många tips. Hon skriver på ett bra sätt, som om ni vill ha katten ute då måste ni skydda katten och massor av tips vad man ska tänka på och om du som har katten inne, då måste du tänka på andra saker. Den är bra, men förstörs av översättaren. Men snälla om man ska översätta en bok, kolla vad vi kallar våra katter för, kolla vad vi har för regler i Sverige med mera. Kanske till och med ha någon kommentar vilka raser som är populära i Sverige. I England har jag fattat att de populära raserna är Bengal, Brittiskt korthår, Burmes, Manx, Siames, Perser och Bondkatt(som vi i Sverige skriver Huskatt). Varför inte satsa ordentligt när man översätter kattböcker, jag ser det alltför ofta men det är en bok som är värd att läsa.

Bok

Hofmann, Helga
Kattens språk
förstå din katt
Fakta bok
ICA bokförlag 2010

En väldigt bra bok att läsa när man vill förstå sin katt bättre. En bra bok för den som precis har skaffat katt.

Kattbok

Hoffner, Elin
Kattgodis
Skönlitteratur
JENGEL Förlag AB 2010

Kattgodis är en trevlig och lättläst bok.

För mig med många katter, så finns många igenkänningar. Tycker att boken inte tar fram allt positiva med katt, författaren tar det som självklart att vi förstår att ha så här många katter älskar man katter och är inte bara tokig.

Så min fråga är till vem man skriver boken för?

Jag tycker även att de förmänskligar katterna lite för mycket men annars gillar jag boken, på grund av att jag kände igen livet med många katter.

   
     
I Till Topp  

Kattbok

Ivory, Lesley Anne
Solkatter
Skönlitteratur
Citadell 1991

Här är en bok till som jag fyndade i second hand butiken. Texten sådär men bilderna är helt underbara. Går även att köpa begagnat på nätet.

   
     
J Till Topp  

Kattbok

Johansson, Anders
Hemma hos Snuffe
Bok för barn och vuxna
Kalmarsund tryckeri 2003

Text och foto av Anders. det är otroligt fina bilder på Snuffe. Texten var väl sådär, men värd att läsa, för det är roligt att läsa om andras kärlek till sina katter. Jag har lånat den på biblioteket men går att få tag på nätet, begagnat.

Kattbok

Johansson, Anette
Du och din katt
Bok för barn och vuxna
Lantmännen Doggy ?

Har letat på nätet för att få tag i utgivningsår men inte hittat. En bok som Lantmännen Doggy/Mjau har gett ut, har fått gissa mig till att distriktsveterinär Anette Johansson har skrivit boken. Gullig bok och lättläst, går visst att få tag i begagnat men köp en annan bok istället.

 

Kattbok

Johansson, Carita
Isas kattungar
Bok för barn
Dimples Reklam & Förlag 2012

Text och foto av Carita. Boken handlar om Isa och hennes kattungar som är Helig Birma. Boken är trevlig, lite plåttrig med bilderna men absolut värd för barn/vuxen som vill följa kattungarnas första 12 veckor. Boken lånade jag på biblioteket men jag såg att de sålde boken på en kattutställning och finns att köpa på näten. Går att köpa av Carita och varför inte ge bort boken som present.

     
K Till Topp  

Kattbok

Kaufmann, Carol
97 sätt att få en katt att tycka om dig
Fakta bok
Tukan Förlag 2015

I boken får man praktiska och enkla sätt man kan göra med sin katt. Tipen ska utgå från forskning om kattens beteende.

Jag tyckte om boken, gillade de mesta tipsen i boken. Gick fort att läsa men tror att den är värd att läsa.

 

Kattbok

Kawamura, Geki
Om alla katter
i världen försvann

Roman
Bokförlaget Nona 2020

En underbar och intressant bok som alla borde läsa, om en man som får cancer och kan köpa till sig extra dagar för att leva. Jag tyckte den var sorglig för tänk om jag skulle få cancer som mannen i boken och ska dö imorgon, vad är vikigt för mig i livet, vad i världen vill jag inte mista.

Jag vet min familj och min familj är även katterna.
Läs boken.

 

Kattbok

Khan, Sarah
Illustration: Lambert, Stephan
Lilla boken om katter
Fakta bok för barn
BERGHS 2010

En nyköpt bok som i första anblicken ser trevlig ut men....... jag måste tro att det är översättningen som är fel eller....... det är så mycket faktafel eller översättningsfel som jag aldrig sett när jag läst böcker. Jag har aldrig hört att det finns en specifik ras som heter Tvåfärgad korthårskatt eller Blåperser. Jag skulle tro att de är ute efter Huskatt och Perser. I den boken står det även att Pelargon är giftig, men den är helt ofarlig. Boken är faktagranskad i England men hade behövt göra det i Sverige också. Det är även kapitel jag helt skulle ta bort. Synd på en annan så trevlig bok, så jag kan inte rekommendera att köpa boken.

Bok

Knutsson, Gösta
Bild:Holmberg-Thor, Egon

Pelle Svanslös i skolan
Barnbok
Bonnier Carlsen 1971

Pelle Savanslös böckerna måste vi självklart skriva om, som handlar om Pelle som bor i Uppsala. När jag var liten så var det kapitelböcker, men nu kan man köpa som bilderbok. Pelle är aldrig fel att läsa, när alltid det goda vinner över det onda. I den här boken tror Måns att han kan mobba Pelle som lärare.

   
     
L Till Topp  

Kattbok

Lange, Monika
Illustration: Heidelbach, Nikolau
Förstå ditt husdjur
Lär dig djurens språk
Fakta bok för barn
BonnierCarlsen 2002

En trevlig barnbok om hur man ska förstå sitt husdjur, bland annat katten. Lånat på biblioteket.

 

Kattbok

Larsson, Mats
Bild: Mulder, Vera

Pojken som älskade djur
Barnbok
Norstedts Förlag AB 1988

En bok om att längta, verkligen längta efter ett djur och sorgen att mista djuren som man längtar efter och när ens närmaste inte förstår det önskan mest i hela livet. Vilken tur att lyckan kan komma från ett annat håll.

Kattbok

Lemoine, Aurélie och Zabée, Alice
Typiskt katter!
Humor
tukan förlag 2018

En söt bok med underbara fina kattbilder med kluriga texter till. Ibland är de träffsäkra med texten och andra gånger tänker man hur får de ihop den här texten med bilden.

Köpt men den är nog mer en bok som man ger bort i present till en kattälskare.

Kattbok

Lessing, Doris
OM KATTER
Noveller
Forum 2006

Här har de samlat ihop Doris Lessings tre novellor om katter. Det är Katter, Rufus och El Magnifico. Vad jag förstår har hon skrivit dessa noveller under 1960-talet. Tre helt underbara noveller. Intressant att följa hur man såg på katter förut och även hur det var med katter i Afrika. Hennes noveller är verkligen värda att läsa fortfarande fast det var ett tag sedan hon skrev dem.

kattbok

Lessing, Doris
Rufus
Novell
TREVI 1981

Den här boken måste ni läsa om ni är kattälskare. Boken handlar om hittekatten Rufus som flyttade hem till Doris och två kastrerade hankatter. Finns att köpa och även som ljudbok.

Kattbok

Lilliesköld, Therese
KATT OCH MÄNNISKA EMELLAN
En känslomässig faktabok baserad på verkliga händelser

Fakta bok
Pug Förlag 2019

Om ni vill läsa en bok där ni kan känna igen hur ni har det med er katt och få det förklarat på ett bra sätt, så läs den här boken, Therese lindar in sin verklighet med sin katt Pocahontas till fakta. Boken är skriven med ett lätt språk, på ett intressant sätt och har referenser.

Boken tar upp som till exempel den empatiska katten, det magiska spinnandet, berika din katts liv och mycket mer.

Det är en bok ni måste bara läsa, tänk nu är jag lyrisk över två böcker och båda böckerna är av svenska författare.

Kattbok

Text Lindell, Unni
Foto Reistad, Nina

SE UPP! HÄR KOMMER GUD OCH HON ÄR EN KATT
Poesi bok
B. Wahlströms 2003

En bok med dikter och helt underbara bilder

Dikterna är för mig lite annorlunda och undrar om det är för att för att Unni är deckarförfattare. Boken hittade jag på second hand. Boken är värd att titta i för de helt underbara bilderna på katterna. Dikterna behövs läsas flera gånger, för de det fina i dem.
Här får ni ett exempel på en av dikterna.

SMILFINK
-Varför gjorde du katten så vacker?
-För att du skulle kunna älska henne, svarade Gud
-Men varför gjorde du henne så inställsam?
-För att hon skulle kunna älska dig

Kattbok

Foto Lindemalm, Julia
Text Rabe, Annina

Katt PEOPLE
Foto bok med text
MODERNISTA 2017

En bok med där texten är båda på svenska och engelska.
En sorts reportagebok om kattmänniskor.

Intressant och härlig inledning och för mig lite udda kattbilder med igenkännande.
Vem har inte katthår på sina kläder.

 

Kattbok

Lindgren, Astrid
Bild: Berg, Björn

LILLE KATT
Barnbok / Pekbok
RABÉN & SJÖGREN 2010

Nu har Astrids Lindgrens sång Lille Katt som Ida sjöng blivit en pekbok.

sibirisk kattunge

Ludwig, Ger
Foto: Wegler, Monika, Whiskas
En kattunge flyttar in
Välkommen hem
Faktabok
ICA Förlaget 2004

En bok som jag har förstått är ett samarbete med Whiskas. En bok som är värd att läsa, det står det mesta om att skaffa katt/kattunge. Det står om hur man ska finna sin drömkattunge och hur man sköta om den.

 

Bok

Lundgren, Katrin
Den Sibiriska Katten
En ras under utveckling

Fakta bok
Books-on-Demand 2006

Jag ville självklart äga en bok om Sibirisk Katt och visst var den intressant och bra läsning. Jag beundrar Katrin som tog ett friår för att skriva boken.

Bok

Löfgren, Åke
Bild: Möller-Nielsen, Egon

HISTORIEN OM
någon

Barnbok
RABÉN & SJÖGREN 1951

En av den gulligaste barnboken jag vet, den måste ni läsa. Vem är det som lekt med garnnystanet, fisken med mera, det måste vara någon.

     
M Till Topp  

Kattbok

Malloy, Merrit
Jag spinner, därför finns jag till
Antologi
Bokförlaget Trevi 1995

Ett till av mina fynd på secondhanad butiken, underbara visdomsord och fina tecknade bilder. Går att få tag på nätet.

Katttbok

Marciuliamo, Francesco
Kanske jag
KISSAR en skvätt

Poesi bok
Bokförlaget Känguru 2013

En liten bok med kattpoesi. Rolig att läsa, ibland är den väldigt bra men annat kunde ha tagits bort. Men helt värd att läsa. Det är också en bra bok att ge bort istället för blommor.

Kattbok

Martin, Bengt
Friberg, Anna

SKEPPSKATTEN LELLE
Barnbok
RABÉN & SJÖGREN 1990

En söt liten barnbok som handlar om den röd vita hankatten Lelle som bor med sin familj i Stockholm.
En dag är han borta......

Finns att få tag på secon hand och nätet.

Kattbok

Martinsen, Siri och Pedersen, Øivind
KATTLIV
Fotobok
ICA BOKFÖRLAGET 2010

En vacker bok med härligt vackra bilder, där man binder ihop det med text. Jag skulle gärna vilja ha vissa av fotona på min vägg och boken är värd att läsa och bläddra i bara för de vackra bilderna.

Kattbok

Martyn, Elizabet & Taylor, David
Katttungar
Hur man väljer ut och tar hand om den nya katten
Fakta bok för barn
WAHLSTRÖM 1996

En gammal bok som jag har fått tag i på secon hand, ser helt oanvänd ut. Den boken skulle man för min del få uppdatera.Tar upp hur de växer, hur man ska sköta den med mera. Slutet av boken kan man skriva in allt som händer sin katt som, första gång min katt jamade, spann och så vidare....Fast det får bara de som föder upp kattungar uppleva.....

 

bok

Matthiessen, Rina
Kattraser
A-Ö

Fakta bok
Bra Böcker/Wiken 1994

Den här boken fick vi när vi började med uppfödning av Maine Coon och det var här vi upptäckte rasen Sibirisk katt. Det är fortfarande en bra uppslagsbok om raser fast den har några år på nacken.

kattbok

Mattsson, Mia och Edin, Bertil
Lyssna när djuren talar
Självbiografisk
Forum 2000

En bok som jag lånat av en kompis. Handlar om att tala med sina djur, en lättläst och intressant bok. Tanken är att alla vi kan tala med djur men vi måste öva och träna. Hon berättar om vad fler djur bland annat katt som hon har hjälpt genom att lyssna på dem. Boken går fortfarande att köpa på nätet.

Jag har nu försökt att lyssna på mina katter och även påverka dem med positivt tänkande, om det funkar? Det får ni fråga våra katter om....

kattbok

Mayne, William
Bild: Bayley, Nicola

KATTEN SOM ÄLSKADE SITT TÄCKE
Barnbok
RABÉN & SJÖGREN 1989

En gullig kattbarnbok som handlar om katten Randi-Grå vars matte inte fattar hur viktig hans filt är. Många äventyr för att komma hem igen med sin filt. Underbara bilder som märks att de studerat katter.
Har fått boken och det är en bok värd som jag är glad att jag fått.

Kattbok

McHattie, Grace
200 råd till kattägare
Fakta bok/ praktiska råd
ICA Bokförlag 1998

En bok som skrevs redan 1985 och fortfarande är givande. Boken är en kattägares personliga råd till andra kattägare. Ibland känns det som det bara kastas ut råd utan tråd, men det är väl så man gör när man bara vill ge råd till andra. Boken gillar jag och den går att köpa på nätet.

Kattbok

McHattie, Grace
ALLT OM KATTER
EN UPPSLAGSBOK
Fakta bok

Rabén & Sjögren 1991

Jag tror att boken kan vara rolig om man vill slå upp saker som vad dilutionsanlag är med mera. Den är bra för att slå i men nu för tiden slår vi allt på nätet men om ni är nånstanns med er katt där man inte kan googla kan den här boken vara bra. Den går bra att låna på bibliotek eller köpa begagnat.

Kattbok

Metcalf, Christine
Katter
Fakta bok
Bokförlaget Forum AB 1970

En gammal bok men ändå intressant och givande men fakta om raserna kan man helt hoppa över eftersom raserna är inte aktuella idag, rasers namn ändras med mera. Så om ni ser boken på secon hand eller bibliotek, låt boken stå kvar om du förstås inte är sådan person som vill jämföra förr och nu.

Kattbok

Meyer David, Moore Abbie och Salk Pia
KATTBOKEN
FRÅN A TILL Ö

Fakta bok
Orage Forlag 2017

En bok som jag inte vet om jag ska rekommendera. Fakta fel i boken som gör att jag har svårt att rekommendera boken fast den är bra vissa delar av boken är väldigt bra.

Så om man läser boken med kritiska ögon så kan du läsa om grunder för katt, beteende, hälsa och skötsel.

Tyvärr inga referenser, så vem vet att det som står i boken verkligen är rätt?

Kattbok

Mickelsson, Hilding
Kirre och kattugglan
Barnbok
Färila : Ekeström 1992

Hilding Mickelsson var en känd naturfototgraf som gjorde den här barnboken redan 1974.

Boken handlar om kattungen Kirre som växer upp med en kattugla. Jättefin barnbok som vår dotter älskade som liten.

 

Kattbok

Morgan, Sally
VAD VET DIN KATT?
Lär dig förstå och kommunicera med ditt husdjur

Fakta bok
LIND & CO 2018

En bra kattbok som förklarar bra och om kattens intelligens. Bra översättning av Catharina Andersson. Finns roliga och enkla tester man kan göra med sin katt. En bok värd att läsa och en bok värd att äga.

Det ända negativa är att de inte har med en referenslista, när det är bra med ordlista med mera.

Läs den!

Kattbok

Morris, Desmond
SE PÅ KATTEN
-och förstå din bästa vän

Fakta bok
Bokförlaget PAB 1990

En bok som jag har ägt ett tag och glömt bort att läsa. Boken är bra och det som ger den största behållningen är att den som faktagranskat, AnnaStina Kitsnik har gjort ett fantastisk jobb.

Boken handlar om frågor som hur känslig är kattens hörsel, är det grymt att ta bort klorna på katten, varför blir en del katter yllesnuttare med mera.
Som vanligt ska man ta allt med en nypa salt och jag är självklart besviken att det inte finns referenser, speciellt som han låter som han har tagit från forskning

Morris ska ha skrivit en bok innan som heter kattliv och den ska jag försöka leta upp.

En bok värd att läsa!

Kattbok

Moussaieff Masson, Jeffrey
Kattsjälens mysterier
Fakta bok/ skönlitteratur
WAHLSTRÖM & WIDSTRAND 2002

En fantastisk bok för den har funderingar om katter och vad de gör och varför. För det är det som Jeffrey gör är att han funderar om katter och studerar dom och läser om katter. Det är en bok som jag tror att man kan läsa om och hitta nya intressanta tankar. Författaren har skrivit böcker om psykologi och det märks, men när jag tittade på hans bakgrund trodde jag att han var filosof men det är psykologi som har varit hans intresse.

Boken har jag lånat på bibliotek och tyvärr är den slut på förlaget men går att köpa begagnat.

Kattbok

Myron, Vicki
Bibliotekskatten Dewey
En småstadskatt som älskades av hela världen
Roman
Månpocket 2006

En bok som alla kattälskare bör läsa, men den är väl lite väl amerikansk. Det handlar om en kattt som när han var kattunge blev kastad i bokinkastet till biblioteket i den lilla staden Spencer. Där jobbade han hela sitt liv.

Bok

Mårtenson, Jan
Den kinesiska trädgården
Homandeckare
Deckare
Månpocket 2006

Det här är en bok i en serie om Johan Kristian Homan, antikhandlare från Gamla stan. Han bor tillsamman med siameskatt som heter Cléo de Merode, kallas Cléo. Cléo älskar kardemummakakor. I den här boken näms även rasen abessiner. Om själva deckaren var den intressant eftersom han går in på historia, men boken är ändå bara sådär.

     
N Till Topp

 

Kattbok

Natoli, Eugenia
Illustrationer: Cozzaglio, Piero

VÅR VÄN KATTEN
Fakta bok
Wiken 1988

Gamla böcker behöver absolut inte vara dålig. Det här är en bra bok som är faktagranskad i Sverige. En uppfriskande bok med information som katten i historian, kattens utveckling, katten i genetiken, raser, att leva med katt och praktiska råd. En bok för den som vill veta lite mer. Finns att få tag i på biblioteket eller begagnat.

 

Nellinge, Solvei
Någonstans väntar en katt
En antologi om katter sammanställt av Solveig Nellinge
Antologi
En bok för alla 1999

Små berättelser och dikter om katt. Lånat på biblioteket.

 

Kattbok

Nicholson, Dean
NALAS VÄRLD
En man, en katt och en cykeltur runt jorden
Roman
Bokförlaget Nona 2020

Det här är boken som fängslade mig från första raden, en bok skriven med känsla och kärlek för sin hittekatt Nala som han hittade uppe i bergen mellan Bosnien och Montenegro. Hans engagemang för att rädda utsatta djur är fantastisk.
Han skriver väldigt bra!

Följ honom på INSTA gram @1bike1world

Kattbok

NICOTEXT
LOL-Katter
Bilder på gulliga och rrroliga katter från internet
Humor
NICOTEXT 2013

LOL betyder laughing out loud alltså skrattar högst. Denna bok har egentligen ingen handling. Det är bilder på katter som gör något knäppt/ser knäppa ut på bilden eller har texten tillfört något till bilden. Under bilden på katten står en liten rolig text till. Dessa bilder ska alltså hittats på internet. Det är som dom skriver en garanterat allergifri bok. Värd att läsa, det går fort.

kattbok

 

Nilsson, Anne-Marie
KATTENS SJUKDOMAR
Fakta bok
ICA BOKFÖRLAG 2004

En bok som jag tror är väldigt bra att ha hemma, boken har jag lånat på biblioteket, men vill köpa. Boken går ej att få tag i. Boken gavs ut 1998 och den här boken är andra utgåvan så tyvärr vet jag inte hur aktuell den är men jag har för tillfället inte hittat något fel. Tanken med boken är att den inte ska läsas pärm till pärm utan läsa när det behövs eller om det är något man vill veta.

Jag tycker den är lätt att slå i och bra bilder.

Kattbok

Nordenhof, Lene
Tema Katter
Faktabok för barn
Natur och Kultur 2001

En lättläst bok för den som börjat läsa, bra stycken och lätt att förstå för barn. Låna eller köp den begagnat på nätet till de barn som vill läsa själv. Boken känns verkligen som en skolbok, men det är inget fel i det. Som ni även ser på boken är den sliten, så många barn har nog läst denna bok.

 

Kattbok

Nordqvist, Margareta
KATTAS UNGAR
Barnbok
BONNIER CARLSEN 2011

En bok i serien extra lätt att läsa och serien om djurkompisar. I serien djurkompisar. Bilderna är så gulliga och katterna är så söta. Boken känns inte realistisk, för om man letar efter kattungar ute måste man släppt ut den. Men boken är tio år gammal.

Bok

Nordqvist, Sven
Pettson får julbesök
Barnbok
Opal 1988

Pettson känner de flesta till, finns i böcker, film och har även varit adventskalender. Det är roligt att två uppfinnare har funnit varandra. Mannens bästa vän är katten. Här fixar de julen fast att Pettson har gjort illa foten.

Kattbok

Norelius, Einar
Petter och hans fyra getter
Barnbok
Valentine Förlag

Näe Husse var liten älskade han den här boken. Hans storesystrar kan fortfarande boken utantill.

I sin stuga bodde Petter
Med en katt och fyra getter.

Kattbok

Näslund, Agneta
Katt eller Katt
En antologi om katter sammanställt av Agneta Näslund, foto Agneta Näslund
Antologi/fotobok
En bok för alla 1999

En antologi med olika dikter och berättelser om katter. Men det bästa med boken är fotona, vilka fina foton Agneta har tagit.

 

Bok

Näslund, Görel Kristina och
Varhely, Peter
KISSE KATT MISSE KATT
Rim och ramsor
Barnbok
Natur och Kultur 1995

En poesibok för alla katt vänner, stora och små. En trevlig liten bok om man gillar rim och ramsor om katt.

 
     
O Till Topp  

Bok

Oakley, Graham
KYRKMUSEN
Barnbok
Boken handlar om kyrkmusen Artur och hans vän kyrkkatten Simson. Fast Artur har vännen Simson tycker han det är för ensamt....

Kattbok

Olsson, Finn
SIBIRISK KATT
Fakta bok
Finn Olsson 2022

Vissa delar i boken är intressanta och väldigt bra information. Sedan blev jag misstänksam då jag undrade var information kom ifrån och när jag såg att det inte översatt korrekt. Kunde ha varit en fantastisk bok.

Köp inte någon bok från Finn Olsson (finns massor av böcker från Finn Olsson), materialet är från tredje part, de står inte för innehållet, fast de säger att materialet är fakta granskat.
Inga referenser, författaren existerar troligtvis inte och översättningen verkar gjorts på Googles eller något liknande program.

 
     
P Till Topp  

Kattbok

Palika, Liz
Så sköter du din katt
Fakta bok ev för barn
B. Wahlström 2000

En bra kattbok om hur man sköter en katt, faktagranskad av veterinär. Ibland kände jag mig som en dålig Matte för jag alldeles för dålig att borsta mina pälsklingar. Men bry er inte om hur det står man ska göra för att få kattungen rumsren. Visa kattlådan någon gång, sedan hittar kattungen lådan själv.

 

Kattbok

Parker, Jennifer
Översättare Monika Andersson
Första hjälpen för
DIN KATT
Allt du behöver veta om katten blir sjuk

Fakta bok
LIND & CO 2020

En bok jag tycker alla ska ha, iallafall de som köpt sin första katt.
Boken handlar inte bara om hur vi ska göra när vår katt blir sjuk utan även hur vi håller våra katter friska.

En bok jag varmt rekommenderar
MEN
OM NI ÄR OROLIG
RING VETERINÄR!

Kattbok

Penzes, Karen
Min fotobok om
KATTUNGAR

Barnbok
Globe förlaget 2008

En lättläst bok med fina bilder på katter. Både att läsa för små barn och låta barn läsa när de behöver träna på läsning.

Kattbok

Pollard, Ann
Våra favoriter
Katter
Special: Ta hand om din katt

Fakta bok
Bonnier Fakta Bokförlag AB 1981

En gammal kattbok. Väldigt trevlig att läsa men den har lite för många år på nacken för att jag ska rekommendera den.

Kapitlarna heter, nio li,, kattparad, ta hand om din katt, katter med bakgrunf och humör-

Kattbok

Pollard, Michael
Översättare Fia Nordström
STORA BOKEN OM
KATTER

Fakta bok
Parragon 2003

Det är populärt att göra stora kattböcker med allt i. Den här kattboken från 2003 känns väldigt bra översatt, översättaren har kunskap om katt.
Boken börjar väldigt bra som handlade om en väld av katter, kattens anatomi med mera. Märktes att den var gammal bok eftersom de skriver att den får lämna mamman mellan 10-12 veckor men sedan kommer alldeles för mycket skrivet om utställning. Står alldeles för ofta att det är bäst att ha katter som utekatt men sedan kommer pö och pö alla olycker som kan hända katten.

Sedan som vanligt var är referenserna???

Lånat på biblioteket och visst kan man låna den där men man lika gärna låta den stå kvar.

Kattbok

Peterson, Hans
Bild: Clante, Iben

PETTER JÖNSSON
som hade en gitarr

Barnbok
RABÉN & SJÖGREN 1965

En bok som jag tyckte var rolig som liten som jag fortfarande tycker är rolig. Petter letar efter sin gittar, men var kan den vara? Djuren som hjälper till att leta vet inte vad en gitarr är men tror det är något att lapa i sig och de andra djuren tror att det är något annat.

     
Q Till Topp  
     
     
R Till Topp  

Kattbok

Reiner, Traudl & Reiner
WORKOUT för KATTER
Humor

Trevi 1994


Är du och din katt runda och goa börja träna ihop, i den här boken får ni massa av tips. Hittaade boken i en secon hand butik, hittar den inte på nätet. Men om ni hittar den, läs den och skratta gott.

Kattbok

Rittrich-Dorenkamp, Ylva
Foto: Wegler, Monika, Whiskas
Den välmående katten
En livsnjutares ABC
Faktabok
ICA Förlaget 2004

En bok som jag har förstått är ett samarbete med Whiskas. Boken är faktiskt värd att läsa eftersom den är lite annorlunda.
Boken handlar hur katten ska vara i harmoni i familjen
Små tips om läkestenar, oljor, möblering med mera som kan göra att en livsnjutande katt mår bättre och vi också förstås.
Lånat på biblioteket.

Kattbok

Rosén, Anna
Foto: Rasehorn, Eivor

Innekatten
Hur du och din katt kan trivas tillsammans i ert gemensamma hem
Fakta bok/ praktiska råd
ALBERT BONNIERS FÖRLAG 2006

En VÄLDIGT bra bok som mer är praktiska råd hur jag och mina katter kan praktiskt bo ihop och även när det krånglar. Det finns städtips, och hur man kan bo ihop så att både katt och människa ska trivas ihop. Hur vi kattsäkrar hemmet mot bland annat växter med mera. Den här boken skulle jag gärna äga, men har lånat den på biblioteket. Den här boken ihop med Att bli med katt är en bra början att läsa när man blir med katt.

kattbok

Rosén, Susanna
Foto: Rasehorn, Eivor

VARFÖR GÖR KATTEN SÅ
Fakta bok
ALBERT BONNIERS FÖRLAG 2001

En till bra bok av Susanna, fast några år tidigare än om Innekatten. Väldigt bra skrivet om hur man ska förstå varför katten gör så och förstås fantastiskt fina bilder fotade av Eivor.

 

 

Kattbok

Royal Canin
Praktisk guide för
Katt uppfödning

Faktabok
Royal Canin 2006

Här en bok om kattuppfödning som jag önskade att jag hade tidigare, en jättebra bok som har den mesta information om uppfödning men......inget register.....det går inte ha den att slå i när man behöver informationen snabbt. Skulle även vara intressant att veta vem som skrivit vad i boken, men ett stort minus för att det inte finns register.

Bok

Royal Canin
Boken om kattungen
Reklambok
Royal Canin 2008

En bok som Royal Canin delar ut till kattungeköpare, värd att läsa och gärna innan man hämtar hem kattungen.

Kattbok

Royal Canin
Boken om kattungen
Reklambok
Royal Canin 2000

En bok av Royal Canin delar som värd att läsa. Handlar om att välja katt, beteende, utfodringen av katte, hygien och hälsovård med mera.

Kattbok

Royal Canin
Katt ENCYKLOPEDI Band 1
Faktabok
ANIWA PUBLISHING 2003

En bok som inte var lika bra som band 2 men värd att läsa om katter, från förr i världen till idag sam katthistoria som alltid intressant om att läsa om hur de har målats eller beskrivits i ltteraturen, den informationen blir aldrig gammal.Även några raser finns beskrivit. Det kunde de skippat.

Boken finns att köpa begagnat som jag gjorde, men ni kan nog hoppa över att köpa den.

Vad jag förstår ska den finnas i fyra band, får se om jag hittar de

Kattbok

Royal Canin
Katt ENCYKLOPEDI Band 2
Faktabok
ANIWA PUBLISHING 2003

En bra bok som jag gärna skulle äga för att kunna stryka under med mera. Boken handlar om kattens Anatomi och fysiologi, Foder och näring samt några raser som de beskriver. Det kunde de skippat.

Boken finns att köpa begagnat, om jag ser den, kommer jag köpa den även om den är väldigt gammal.

Kattbok

Royal Canin
Katt ENCYKLOPEDI Band 4
Faktabok
ANIWA PUBLISHING 2003

En bok som inte varsom var dålig jämfört med band 1 och 2 men det var kul att eftersom i det här bandet tog man upp sibirisk katt.

Annars är boken vissa stycken lite bra om kattuppfostan med mera men ni behöver inte ens läsa den. Alldeles för gammal för ämnena runt katten och dess ägare.

Kattbok

Rutledge, Leigh W.
LITEN HANDBOK för KATTER
Humor
WAHLSTRÖM 1996

Här är en handbok för katter, vad kattmammorna kan ge för tips till sina kattungar som råd 53 Ät aldrig rått kött eller gamla rester. Fråga dig själv: om människorna inte vill mata sina egna ungar med det, varför ger dom det då till dig?

Fast ibland verkar det som en Matte eller Husse har skrivit det som råd 79:
Kom ihåg att varje fågelunge du möter har en mor som skulle bli förkrossas om du åt upp den lille.


Mina kattmödrar hade sagt, ät maten som bjuds!

 
     
S Till Topp  

Kattkokbok

Sallander, Marie, Corneliussin, Marie & von Porat, Anna
KATT ÄGARENS KOKBOK
Fakta bok/kokbok

ICA BOKFÖRLAG 2000

Den här boken är en intressant bok med referenser. Märks att den är äldre för det finns ingen diskussion om spannmål, grönsakers vara eller inte vara i kattmaten. I den här boken är det självklart att det ska katter äta. Den finns inte att få tag i bokhandeln, utan det är bibliotek, begagnat som gäller. Om ni är intresserad att slippa köpa burkmat till din katt är det en perfekt bok för dig men det står även annat intressant i boken som om din katt matvägrar.

En bok som borde uppdaterats och finnas i bokhandeln igen.

Kattbok

Sayer, Angela
KATTUNGAR
det bästa som finns
Fakta bok

Albert Bonniers Förlag 1976

En kattbok som handlar om kattungar. Som om olika sorters kattungar som långhåriga med mera, att skaffs sig katt, ta med kattungen på semester, kattungar i fara, hälsa med mera.

Fina bilder men så gammal, ni behöver inte läsa den.

Men håller med om att kattungar är det bästa som finns.

Kattbok

Bild: Scarry, Richard
Bro bro breja
Barnbok
Albert Bonnier förlag AB 1966

En bok med 100 gamla ramsor sade och illustrerade av Richard Scarry.
Inte många rim jag känner igen.

Richard Scarry är upphovsman till över 300 barnböcker, bland annat de om Familjen Katt och Familjen Gris som bor i Sysselstad och de känner man igen i den här boken. 

Boken ficks att få tag på bokbörsen, bibliotek med mera.

 

Bok

Schjørmann, Solveig och Elbæk, Kristine
Leva med katt
Alla godkända raser, sjukdom & hälsa, råd vid uppfödning, kattens historia
Fakta bok

Wahlström & Widstrand 2007

Den här boken gillar jag, en bra bok som har med det mesta även om vissa saker håller jag inte med om och det tror jag beror på att det är en dansk bok från början och att den faktiskt är fem år gammal. En bok bra att ha.

Kattbok

Schneck, Stephan och Norris, Nigel
Kattens skötsel
Uppslagsboken om skador och sjukdomar
Fakta bok

Almqvist & Wiksell Förlag AB 1981

En bok som är gammal och som jag tror var en väldigt bra bok om våra katter blir sjuka eller råkar ut för en skada. Tiden går framåt och därför är det viss saker som ändrats hur man behandlar katten. Jag tror också att man inte gick till veterinären så ofta med katter på den tiden, det gjorde iallafall inte jag tyvärr på min bondkatt. Boken kan vara kvar bland hyllorna om ni hittar den.

Kattbok

Schötz, Susanne
Kattens hemliga språk
Lär dig förstå och kommunicera med din katt
Fakta bok

Bokförlagen Foruum 2017

Den här boken har lärt mig mycket. Den har lärt mig att lyssna på ljuden mina katter gör och den har lärt mig vad jag inte är intresserad av, fonetiskt.
I boken finns även hennes erfarenhet av beteende och då är jag intresserad men resten.....
Boken har allt jag egentligen gillar i en kattbok, en bok som är gjord på forskning, studier och refernslistor. Men det fonetiska förstår jag mig ej på. Så ni andra som är intresserad av olika ljud, LÄS BOKEN!

Kattbok

Sjöstrand, Ingrid
Foto: Miller, Lotta

NIO LIV
Barnbok
Bonniers 1992
(ges nu ut av Books on demand
)

En jätte trevlig barnbok om katten Simon och hans nio liv.

Kattbok

Skugge, Linda och
Heimerson, Staffan.
LILLAN & TUNNAN
20 kärleksfulla kattberättelser

Kåseri
Lind & Co AB 2020

En härlig bok om hur man på olika sätt älskar sina katter och vad man kan råka ut för som kattägare, Även jobbiga saker som sjukdom och hur jobbigt det är när katten blir sjuk och dör.

Men boken är mest om glädjen att ha katt,

Bok

Stall, Sam
100 KATTER
SOM FÖRÄNDRADE VÄRLDEN

Små berättelser om katter
ICA bokförlag 2007

Här är den perfekta ge bort presenten till en kattälskare, det är små korta berättelser om katter som till exempel om Precious som överlevde 11 september.

Kattbok

Starke, Katherine
Illustration: Fox, Christyan
SKAFFA KATT
Barnbok
BERGHS 1999

Detta är en trevlig barnbok fast den är så gammal och som förklarar vad man ska tänka på när man skaffar katt.

Kattbok

Starke, Katherine
Illustration: Fox, Christyan
Allt du behöver veta om
DIN KATT

Barnbok
BERGHS 2013

En väldigt trevlig barnbok som förklarar vad man ska tänka på när man skaffar katt. Tyvärr som alla böcker från England så lägger man mycket tid på utekatt och inte vad man bör tänka på när man har innekatt.

kattbok

Stierncreutz, Kate
Kattuppfödaren
ABC

Fakta bok
Bonniers 1976

En gammal bok om uppfödning men ändå väldigt intressant för mig som uppfödare, speciellt om resonemanget om färger. En bok som nog bara är intresserad för sådan som mig som gillar att jämföra böcker genom åren.

Boken finns att få tag på andra hans maknaden.

Kattbok

Stockelberg, Ylva
Foto: Rasehorn, Eivor

KATTEN I FOKUS
Fakta bok
NATUR OCH KULTUR 1997

En bok som nu är gammal och därför känns den förlegad.
Lånat på biblioteket.

Bok

Stockelberg, Ylva
Foto: Rasehorn, Eivor

VILKEN KATT PASSAR MIG?
Fakta bok
Prisma 2004

En bra bok men....texten känner jag igen från andra böcker och bilderna är jättefina men....det är inga bilder som egentligen visar hur raserna ser ut.

Bok

Stockelberg, Ylva
Foto: Rasehorn, Eivor

FÖRSTÅ KATTEN
-Språk och beteende

Fakta bok
Prisma 2006

En ganska bra bok om man vill förstå sin katt bättre.

kattbok

Stockelberg, Ylva
Foto: Rasehorn, Eivor

Gör som katten!
Roman/Fakta bok
A&O Böcker 2006

Ylva har tankar på hur vi som människa ska inspireras av hur katter lever.

Bok

Stockelberg, Ylva
Foto: Rasehorn, Eivor

KATTUPPFÖDNING
Avel och genetik

Fakta bok
Amirafel Förlag 2007

En bok som jag som uppfödare har haft mycket användning av. En bok jag kan rekommendera för de som vill veta lite mer.

Bok

Stockelberg, Ylva
Foto: Rasehorn, Eivor

Din innekatt
Aktivering och skötsel

Fakta bok
Amirafel Förlag 2009

Det här är en bok som jag kan rekommendera om tips till dem som vill aktivera sin innekatt.

Kattbok

Stockelberg, Ylva
VAD SÄGER KATTEN?
En bok om katter och kattbeteende

Fakta bok
Hemmets Journal Egmont Publishing 2016

Hemmets Journal kattexpert Ylva Stockelberg har valt ut ett urval av frågor som hon fått från Hemmets Journals läsare på webben och i tidningen.

Boken är uppdelad i 24 kapitel och tar upp frågor som raskatter och huskatter, pälsvård och hårbollar, rädd katt med mera.

Det verkar vara modern just nu att alla böcker handlar om vad säger katten? Jag tycker det är fel titel till boken. Boken är värd att läsa och jag tyckte om stora delar i boken, men jag håller inte med Ylva om allt.

Kattbok

Straarup Sönderggard, Per
Minifakta om KATTER
Faktabok för barn från 7 år, lättläst
Nypon förlag 2016

En lättläst bok för den som börjat läsa, bra stycken och lätt att förstå för barn. Boken finns även inläst i Daisy-format. Tänkt som bok i skolan.

Som det står i boken:
Katter är söta

Bok

Strachan, Jackie
KATTENS 50 FAVORITLEKAR
Faktabok
Kängeru 2012

Boken handlar att göra leksaker til katten. Jag hade hoppats med mer ingående beskrivningar på saker man kan göra till sin katt. Fast det är väl bara att använda sin fantasi.

Kattbok

Kerstin Strömstedt
Text Strömstedt, Niklas
Bild Lerin, Lars

vid regnbågens slut finns en katt
Poesi bok/ sångbok
MONDIAL 2022

En bok med dikter, tankar, sånger och helt underbara bilder målade av Lars Lenin.

Katten Kerstin Stömstedt har massor av tankar. Tankar om allt mellan himmel och jord, Vad betyder egentligen orden, vad är kö, vänskap, kärlek och även döden.

Kestin berättar även om sin släkthistoria.

En helt underbar bok som jag tycker alla ska läsa men iallafall bläddra i.

Här kommer en liten text från Kerstin:
Det var en gång en sommar
Som hade sin egen tid
Sitt eget ljus
Och fjärilar i magen

Följ gärna INSTA gram
@kerstinstromstedt

Kattbok

Solvika, Ragnhild
Foto: Rasehorn, Eivor

KATTER SOM JOBBAR
Roman
Bilda Förlag 2002

En trevlig bok men lite tråkig och jag får inte ihop det emellanåt. Det känns mycket som att vissa berättelser är utfyllningar för att boken inte ska bli tunn. Bilderna är fina men där känns det också som det är utfyllningar ibland. Ändå är boken välarbetad och det finns referenslista. Går att få tag i begagnat.

Kattbok

Red. Suarés, J. C
STORA FOTOBOKEN OM
KATTER
Fotobok
ALFABETA 2006

Här är en till bok jag bara älskar, vilken härlig sammanställning redaktören har gjort på bilder och text. Bilder från början av 1900 talet och framåt. Jag har lånat den på biblioteket och den går även att få tag i boken begagnat på nätet. Om ni tycker om att titta på kattbilder, låna boken, jag tror inte ni blir besvikna, det blev inte jag.

Kattbok

Foto: Sundberg, Eva
Lär dig mer om:
Kattens sjukdomar
Fakta bok
Minna Media HB 1997

Här kommer en bra bok om kattens sjukdomar som jag lånat på biblioteket. Vet ej vem som skrivit boken, hittar inte boken på nätet men hittar Minna Media HB, men ingen mejladress. En bra bok som är lätt att förstå om kattens sjukdomar, hoppas ert bibliotek har boken.

Kattbok

Foto: Sundgren, Per-Erik
Avel med sällskapsdjur
Fakta bok
ICA bokförlag 1990

En intressant bok, har märkt att iallafall att många i kattvärlden andvänder hans åsikter i avels arbetet. Om det är rätt sätt att arbeta idag kan jag inte svara på eftersom boken är ganska gammal och har inte kommit ut i nyutgåva.

Men boken är bra och intressant för oss som avlar. Det finns även referenser i den här boken.

Finns att få tag på biblioteket och begagnat.

Kattbok

Sundsten, Berndt & Jäger, Jan
Varför har katten morrhår?
22 frågor och svar med fakta om katter
Fakta bok för barn
B Wahlström 2010

En bok som pedagogiskt tar upp barnens frågor om katt. En trevlig bok som man kan ge till ett barn. Men jag blev lite irriterad att man inte svarar helt rätt varför en katt kloar, det är även för att ge doftmarkering, annars en bra bok.

bok

Kattförbundet
SVERAK

Att ha katt
Fakta bok
SVERAK 2009

En bok som alla som håller på med katter bör läsa som bara finns i uppdatering se nästa bo, SVERAK. Boken tar upp kattens språk, att ha katt, kattens hälsa katten i lagen, kattuppfödning och mycket mer. Den finns i nyare upplaga.

Sverak att ha  katt

Kattförbundet
SVERAK

Att ha katt
...Experternas senaste kunskap
Fakta bok
SVERAK 2020

En ny uppdatering på boken Att ha katt. En bok som alla som håller på med katter bör läsa som bara kostar 95 kr på SVERAK men om du köper 5 stycken kostar det 398 kr och 10 stycken 590 kronor. Boken tar upp kattens utveckling, beteende, kattens hälsa, utfodring, kattuppfödning och mycket mer. Jag tycker boken är ett måste för de som har kattuppfödning men det är kanske för mycket information för den som endast har en katt.

Kattbok

Swahn, Jan-Öjvind
älskade KATTER
Faktabok/ kultur
Ordalaget Bokförlag 2008

Den här boken lånade jag först på biblioteket, men var tvungen att köpa den när den var på bokrea. En bok om katten i historian. Katter i konsten, ordspråk med mera. Varför inte ge bort till en kattälskare istället för blommor.

Kattbok

Söderström, Bo
Hur tänker din katt?
Faktabok
BONNIER FAKTA 2016

JAG ÄR HELT LYRISK!!!!!!
Bo Söderström har sammanfattat forskningar och artiklar om katt, inte hans egna åsikter.
HAN HAR REFERENSER!!!!
Den är ändå lättläst och både nybörjare på katt och en sån som jag kan uppskatta boken. Titeln tycker jag väl inte riktigt stämmer men det är en underbar bok.
Han har delat upp boken i kapitlar, det i det vilda i det tama, kattens sinnen, kattens beteende, kattens kynne, katten och människan och katten i hemmet.
LÄS DEN!!!!!!

   
     
T Till Topp  

Kattbok

Taber, Anthony
NATTKATT
Humor
ORDFRONTS FÖRLAG 1983

Vad gör katten på natten? I den här boken är det bilderna som berättar inte orden. Boken är av Anthony Tabers teckningar 1977.

Njut av de kluriga bilderna. Boken verkar bara gå att köpa på bokborsen och second hand, som jag gjort. Bilderna är svartvita och helt underbara.

Kattbok

Taylor, David
BONNIER STORA BOK OM
KATTER

Fakta bok
Bonniers 2005

Den här boken lånade jag av en jobbarkompis som köpt den på bokrean. Delar av boken är bra och resten är konstig. När de presenterar raser, så har vissa raser fått en egen sida för varje färg, som om det vore en egen ras. Han verkar gilla Perser och Brittisk korthår. Men Maine Coon, Norsk skogskatter och Sibirisk katt, står det bara att de finns i olika färger.

Bok

Taylor, David
Allt du inte visste om
DIN KATT

Fakta bok
Ica Bokförlag 2009

Den här boken ångrar jag att jag köpte. Redan direkt har författen åsikter vilka raser som inte passar att ha som familjekatt. Sedan är boken så dåligt material att jag verkligen förstår att vem som helst kan skriva en kattbok och få den publicerad. Våra katter är värda mycket mer!

 

 

 

Kattbok

Taylor, Nigel
MIN KATT
Fakta bok för barn
Carlsen 1992

En gammal bok som är gammal. Visst går det att läsa den men ibland tycker jag att översättaren borde kunna mer om katter än vad den gör, de översätter ordagrannt och utan att kontrollera hur vi säger saker i Sverige.
Lånat på biblioteket.

 

 

Kattbok

Theilig, Harald
Så lär du din katt
Fakta bok
FORUM 1988

En äldre bok som ändå är väldigt bra. Vill du veta om utveckling av kattunge från parning till vuxen katt men kom ihåg att själva boken är från 1988 även om den är faktagranskad på 90-talet. I boken står det att kattunge får flytta från mamma vid 10 veckors ålder men idag säger lagen att det är vid 12-veckors ålder. Den trycktes till Sverige 1994. Tyckte om den även om den var skriven i slutet av 80-talet.
Köpte den på second hand.

 

Kattbok

Theilig, Sigrid och Harald
Så lär du din katt
Fakta bok
FORUM 1994

En gammal bok som ändå har sina fördelar, om någon vill lära sina katter konster, gå i koppel eller något annat, så kanske de kan få tips.
Lånat på biblioteket.

 

Kattbok

Thorvall, Kerstin
Bild: Wiklund, Ilon

GODNATTSAGOR
om Anders, nästan 4

Barnbok
RABÉN & SJÖGREN 1974

En bok om Anders som snart fyller fyra år som i ett kapitel hittar en kattunge.

Boken köpte jag till vår dotter när hon var liten. Finns att köpa på nätet.

Kattbok

Torudd, Cecilia
PINNEN
Måns & Linus

Barnbok
RABÉN & SJÖGREN 1996

En gullig bok, boken är väldigt söt med roliga bilder. En katt som är med i bilderna och gör roliga saker.

kattbok

Trevor Greive, Bradley
En gnutta mod
En liten bok som ger uppmuntran närhelst du behöver det
Antologi/poesi
Bonnier impact 2008

En söt liten bok som Matte fick för många år sedan men glömt att lägga in här på Boktips.

En bok med bilder på djur med undertext, fina bilder och fina texter.

Självklart att i boken är det flertal bilder på katt och ett exempel på en underbar bild på en katt vid ett piano "Världens vackraste symfoni börjar med en enda ton."

En söt bok som faktiskt ger mod, köp till dig själv eller ge bort lite mod.

     
U Till Topp  

Kattbok

Uddenberg, Nils
GUBBE OCH KATT
En kärlekshistoria
Skönlitteratur
Natur & Kultur 2012

En bok jag var jätte nyfiken på att läsa eftersom jag hade hört mycket olika om den. Att vissa tyckte den var jättebra och andra inte. Så jag fick låna den av en kompis och jag gillade den.
Det är en berättelse om en gubbe som blev med katt och hans funderingar om hur katter tänker med mera. Det är ingen faktabok och han är ingen expert på katter men han älskar sin katt och har funderingar om hur hans älskade katt tänker.
En liten söt och lättläst bok.

.Kattbok

Uddenberg, Nils
ENSAM MED KATT
Skönlitteratur
Natur & Kultur 2020

En fortsättning på boken "Gubbe och katt" som handlar om att bli lämnad ensam efter ett långvarig förhållande. Om sorgen för de överlevande, gubben, katten och resten av familjen.
Den handlar om hur gubben och katten ger varandra tröst och hur de nu får bygga upp en ny realation utan Matte.
Eftersom husse är docent i både psykiatri och empirisk livsåskådningforskning skriver ham förstås om tankar kring om djur och människor kan förstå varandra med mera.

Jag älskade boken, för att just att han skriver om relationer mellan djur och människor och om tankar om detta, det gör boken så intressant och givande, men det kan bero på att jag faktiskt håller på att bli äldre.
LÄS DEN!

Kattbok

Red: Usborne. Peter, Swallow. Su och Vaughan. Jennifer
Illustration: Eve. Esme

Katter
Barnbok
Raben & Sjögren 1974

En seri böcker som gjordes för barn som skulle vara faktaböcker efter nybörjarläsarens kunskap.Fina bilder och enkel text men otroligt gammal bok, inte har vi gatukatter i Sverige

     
V Till Topp  

kattbok

Vang Olsen, Mimi
De fem kattungarna
Barnbok
Almqvist & Wuksell Förlag AB 1979

En underbart söt bok som jag har fått i present. Det är intressant att 1979 i USA räknades kattungarna så stora att de kunde flytta till sina nya hem var de sju veckor. Idag ska de vara tolv veckor gamla och det diskuteras att det ska ändras till fjorton veckor gamla.

Mimi Vang Olsen är mest känd som poträttmålare på djur. Boken kan gå att få tag i på bokbörsen.

   
     
W Till Topp  

Bok

Warner, Trevor
KATTENS KROPPSSPRÅK
Fakta Bok
ICA bokförlag 2008

Det här ar en jättebra bok för att förstå sin katt, lätt att läsa. Kanske att ge bort till en som har katter. I boken nämns Sibirisk katt.

Kattbok

Wallnäs, Henrik
Bild: Ruta, Matilda

åka buss
Barnbok
Natur & kultur 2018

En barnbok om ett svårt ämne, flykt från krig. Där de som är på flykt är katter.

Jag tycker boken var underbar, men jag tror att boken måste läsas högt och medan man läser boken förklarar bilderna för barnen.

 

kattbok

Wallqvister, Gun-Britt
Bild: Åberg, Lars

Min katt
Barnbok
AWE/GEBERS 1985

En informativ gullig bok om katten Miss. En bok dom förklarar tass med mera. Tyvärr verkar den bara finnas på bibliotek. Boken är köpt till Lillmatte när hon var liten och jag trodde inte hon skulle gilla de svartvita bilderna men hon tyckte mycket om boken.

kattbok

Wallqvister, Gun-Britt
Bild: Åberg, Lars

Miss har fått ungar
Barnbok
AWE/GEBERS 1985

En fortsättning på boken om katten Miss. Tyvärr verkar den bara finnas på bibliotek. Boken är köpt till Lillmatte när hon var liten och jag trodde inte hon skulle gilla de svartvita bilderna men hon tyckte mycket om boken.

Kattbok

Walt Disney´s
Djurens ungar
Barnbok/ Musiksaga
The Walt Disney Company 1984

En bok med alla kända figurer hos Waalt Disney om djuren ungar. De börjar och berättar om kattungar.

Så kul att veta att det var ett kasettband med och enligt informationen i boken, så behövde man inte spola tillbaks det när man ville lyssna på det på en gån utan endast vända på bandet. Det var andra tider då.

Kattbok

Westall, Robert
Krigskatt
Roman
En bok för alla 2000/1989

En bok som handlar om en svart katt som letar efter sin husse under andra världskriget.

Man följer katten till olika människor och få se genom människornas ögon hur katten påverkar dem och så följer man katten till nästa ställe.

En helt underbar bok som jag varmt rekommenderar. Den upplyser oss om hur krig påverkar oss.

Ska försöka få tag i andra böcker som författaren har skrivit, han skrev gärna om andra världskriget då han var en ung grabb och hade gärna med ett djur i handlingen, helst katt.

Kattbok

Whitehead, Sarah
Lek och träna med kattungen
Fakta bok för barn
B. WAHLSTRÖMS 2002

En bok som jag inte gillade, tyckte den hade konstiga åsikter och kändes inte seriös. Delar av boken var bra som vissa tips om att träna och leka med kattungen. Låt den stå kvar på biblioteket.

Kattbok

Bild: Wikland, Ilon
Djur
Barnbok
Raben & Sjögren 1977

Bilderbok, med endast katt på första sidan. Fina bilder men jag tycker inte att katten är så jättefin.

Bok

Williams, Emily
KATTER
Bilder, historia, fakta

Fakta Bok
PaRRagon 2007

Inledningenom tamkatten utveckling är väldigt intressant och slutet på boken tycker jag också var väldigt bra. En bok som är värd att läsa men kanske inte köpa.

   

 

X Till Topp  
     
     
Y Till Topp  
     
     
Z Till Topp  

Bok

Zweigbergk, Eva v.
Bild: Ljungberg, Sven

OSKAR KATT
Barnbok
Bonniers Junior Förlag AB 1985

Den här boken ska kommit ut första gången 1963, då med orginalträsnitt, i den här verionen har bilderna reproducerat, I den här boken får vi följa katten Oskar under ett år. Oskar är utekatt på somrarna och innekatt på vinter.

   
     
Å    
     
     
Ä Till Topp  
     
     
Ö    

kattbok

Öhrström, Kerstin
Kattsagor
Antologi
Norstedts 1990

Kerstin har samlat ihop ett urval gamla kattsagor, absolut en bok värd att läsa och att högläsa. Olika versioner av mästerkatten i stövlar, tyckte jag var intressant att läsa. Boken går att få tag i bokbörsen och hoppas på bibliotek. Själv har jag köpt den i secon hand affär.

   
     
Till Topp