logo

 

Klo, tass och tandvård för katt

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
@starskyskatteri
Att leta katt Att ha katt Att köpa inför en ny kattfamiljemedlem Bra att veta från Starskys  
Boktips Länktips Frågor Att berika ett hem för katt  
Katt och Semester Katt och Barn Kattbeteende  
Döpa katt Föra ihop två katter Katt och Jakt  
Gå ut med katt GPS och katt Att bli "kändiskatt"  
Lagar och Regler för kattägare Pälsvård för katt Klo och tandvård för katt  
Äldre katt Intressant fakta katt Myter om katt  

 

Den här minnesssidan är till dig, Sally.

Sibirisk katt Galina

 

Rengöring av päls, klor och tänder är viktigt för alla katter, och de ägnar en stor del av dygnet till att rengöra sig själva.

Men den här sidan handlar bara om klo, tass och tandvård.

Sidan är tillägnad

Sibirisk katt Galina

S*Starskys Galina/Sally
2016-05-02--2022-10-19

Familjen skriver

Vi saknar henne så, den bästa katten vi haft.

Se Minnessida

Starskys
Farliga växter
Faror i hemmet
Försäkring
Allmänt katt
Kattgården
Utomhus
Sovplatser
Galleri katter
Galleri övrigt
 
 

 

Att klösa är helt naturligt för katter. När de klöser för att markera revir lämnar de både synliga budskapen i form av klösmärken och osynliga feromonbudskap. Katter lämnar "revirferomoner" från tassarna när de klöser, som bara katter kan uppfatta.

Sibirisk katt Tracie

Så det är inte därför vi ska klippa klorna på våra katter för att få de sluta att klösa på möbler utan om de har klösmöjligher så slits klorna och vi behöver eventuellt inte klippa klorna så ofta samt att vi slipper att de klöser på möblerna..

 

 

Om du behöver klippa klorna beror på hur katten lever, om det är en innekatt eller utekatt och hur aktiv den är. Ta för vana att kolla kattens klor regelbundet så att de inte växer in i trampdynan.

Redan när den är kattunge är det klokt att vänja den vid att  regelbundet låta dig undersöka kattens klor och tassar. 

Ett tips är att vara två som kan hjälpas åt för att klippa klorna.

Klorna behövs alltid klippas inför veterinärbesök.

Sibirisk katt Galina

Om katten ofta är utomhus blir klorna sällan för långa, men innekatter sliter inte lika mycket på sina klor. De har ju inga träd att sätta klorna i och därför växer de fortare än de slits.Därför är det viktigt att katten har m

INNEKATT
Klippa klorna om katten av misstag lätt river familjemedlemmarna.
Är klorna så pass långa att du hör när katten kommer gående eller att den fastnari saker är det dags för att klippa klorna. 

UTEKATT
Utekatten behöver sina klor för att kunna klättra upp i ett träd för att sätta sig i säkerhet, eller för att försvara sig mot en annan katt. Hos innekatter kan regelbunden klovård vara nödvändigt, om inte katten klöser tillräckligt på klösbrädan.

Tänk på att du inte behöver klippa klorna om din katt är en utekatt.

Sibirisk katt Galina

Steg för steg - så klipper du kattens klor

1. Använd en klotång du känner dig trygg med.

2. Välj ett tillfälle när katten är lugn och trygg.

3. Håll kattens tass så att du försiktigt kan trycka ut klon från sin kapsel.

4. Klipp av den yttersta spetsen på klon. Om du klipper lite i taget så håller du enklare koll på att du inte träffar pulpan.

5. Klipp bara några klor åt gången om din katt tycker att det är jobbigt.

 

Dibirisk kattunge Galileo

Det vara bra att lära in kloklippning som ett "trick".

  • Börja enkelt med att enbart hålla i tassen och belöna.
  • När katten tycker att det är ok kan man gå vidare med att dutta lite med klotången på klon och belöna.
  • Nästa steg blir att klipp en klo och belöna.

Att muta är faktiskt aldrig fel.

Sibirisk kattunge Gryphon

Hos katter med mörka eller svarta klor så kan du enkelt se vart pulpan är med en ficklampa eller lampan på din mobiltelefon. På nästan alla svarta klor kan du se en ljusare del i mitten, där är pulpan. Denna drar sig också tillbaka eller växer med kattens klo. Därför är det viktigt att klippa ofta och lite om din katt har väldigt långa klor. 

Hos katter med ljusa klor kan du enkelt se vart pulpan slutar. Pulpan är nästan alltid mörkare och syns tydligt med ordentligt ljus.  

Det är också bra att veta att det inte är hela världen om man råkar klippa kattungen i pulpan någon gång. Det bästa brukar vara att låtsas som ingenting och behålla lugnet.

 

     
Sibirisak katt Tass

TASSVÅRD

Katter är duktiga på att ta hand om sig men ibland behöver även den bästa lite extra omsorg. Det viktigaste i vård av kattens tassar är att ha koll på klorna så de inte växer in och smärtar. Men även kattens trampdynor behöver ses över ibland då de kan bli torra, brända eller få frysskador om vintern. 

Sibirisk katt Tass
Torra tassar kan vara både smärtsamt och i extrema fall leda till blödande trampdynor och att katten får infektioner. Kontrollera tassarna ofta och torka av den om vädret är väldigt fuktigt. Förebygg torr het genom att smörja med en salva för trampdynor för katt. Den funkar även bra om tassarna redan har blivit torra och irriterade. Sibirisk katt Gabbie Under vintern är risken stor att katten får väldigt kalla trampdynor och att de utsätts för extra mycket väta, kyla och vägsalt. Vägsalt är frätande och det är därför viktigt att alltid torka av kattens tassar när den kommer in så den inte slickar i sig saltet. Fuktiga tassar kan leda till eksem och svamp så även om katten inte går omkring på den saltade vägen är det bra att torka lite extra.
Sibirisk katt tass Det finns en spray somhjälper till att hålla tassarna rena från salt, smuts och lera. Sprayen förhindrar även klumpbildning från snö och slask, och den har även en välgörande balsam för tassarna. Sibirisk katt Dani

 

Tandvård katt är viktigt. Tandproblem hos katter är tyvärr inget ovanligt och kan bidra till att katten inte mår bra.

Tandborstning på din katt kan förebygga tandsjukdomar.

Se vilka tandsjukdomar katten kan få på vår sida Vanliga sjukdomar för katt

Katten har liksom människan två tanduppsättningar. I mjölktandsbettet har kattungen 26 tänder som senare ersätts av 30 permanenta tänder.

Kattungen har vanligen en full uppsättning av mjölktänder i slutet av femte levnadsveckan. Vid knappt fyra månaders ålder börjar kattungen att tappa mjölktänderna. Den permanenta tanduppsättningen brukar vara komplett vid sex månaders ålder.

Enklaste och bästa sättet att förhindra tandproblem är genom tandborstning. Djurtandborstar finns att köpa men det fungerar också med en vanlig tandborste anpassad för barn. Tandvård För att det ska gå lättare kan man försöka få katten att tycka det är något positivt. Ge katten sitt favoritgodis på en tandborste så den blir glad av att se den. Ge katten godis och bygg på proceduren steg för steg med att till exempel, få lyfta på läppen, gnugga på en tand och så vidare. Låt det få ta tid. Luta tandborsten cirka 30 grader mot tandköttskanten och borsta med korta eller cirklande rörelser.
Sibirisk katt Salazar Använd inte tandkräm avsedd för människor. De innehåller massor av ämnen som inte är bra för din katt. Använd då hellre vanligt vatten. Lättare tandsten kan reduceras av regelbunden tandborstning. Men om det går för långt så behöver du uppsöka veterinär som kommer att avlägsna tandstenens under narkos. Sibirisk kattunge Galina

Sibirisk katt Galina

Galina/Sally

  Till Topp    
 

Källor:
Mattes och Husses egna erfarenheter
https://www.vetmobilen.se/tag/klovard/
Så räddar du dina möbler - få katten att sluta klösa (feliway.com)
https://www.agria.se/katt/artiklar/skotsel-och-vard/kattens-klor-kan-behova-klippas/
Behöver man klippa klorna på kattungen? | FirstVet
Klippa kattens klor - Djurens Varuhus (simbi.nu)
Tandvård katt | Evidensia
Om Tandvård inom området Katt - Agria Djurförsäkring