logo

 

Katt och Barn

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
@starskyskatteri
Att leta katt Att ha katt Att köpa inför en ny kattfamiljemedlem Bra att veta från Starskys  
Boktips Länktips Frågor Att berika ett hem för katt  
Katt och Semester Katt och Barn Kattbeteende  
Döpa katt Föra ihop två katter Katt och Jakt  
Gå ut med katt GPS och katt Att bli "kändiskatt"  
Lagar och Regler för kattägare Pälsvård Klo och tandvård för katt  
Äldre katt Intressant fakta katt Myter om katt  

Bra att veta är att katter är anpassningsbara och det går att prägla och vänja dem vid det mesta, som att umgås med småbarn, åka bil, kammas, gå i koppel och även att lära sig leva med hundar och andra katter. Men för vissa katter kan det ta längre tid än för andra.

Katter kan vara avvaktande eller fräsa åt barnet om de är högljudda och vilda. Men när katten inser att barnets spring och högljuddhet inte är något farligt så vänjer sig katten och då är det sällan några problem.

Sidan är tillägnad Rufsan

sibirisk katt Rowena

S*Starskys Rowena
2013-2015

Rufsan var en kär och älskad familjemedlem med två småhussar, hon var väldigt viktig i deras liv. Därför valde vi att hennes minnessida skulle handla om Katt och Barn.Tyvärr blev hon påkörd av en bil.
Se Minnessida

Starskys
Farliga växter
Faror i hemmet
Försäkring
Allmänt katt
Kattgården
Utomhus
Sovplatser
Galleri katter
Galleri övrigt
 
 

Du kan hjälpa din katt genom att ge denne ett eget utrymme, till exempel genom att skapa en viloplats utom räckhåll för barnet.

 

sibirisk katt Rowena Vi hade fönstret i köket som "pass" när Lillmatte var liten. När de hoppade upp i fönstet fick Lillmate och hennes kompisa skylla sig själv om de blev rivna.
Där skulle de få vara i fred.
sibirisk katt Rowena Se till att kattens liggplats, mat- och vattenskålar, leksaker, kattlåda med mera står kvar på sin plats eller flytta det till ett lugnare ställe bort från alltför störande områden. sibirisk katt Dani
Vänj katten vid babyns doft. Katter kan fräsa åt mattes och husses nyfödda bebis. Det beror oftast på att barnet luktar främmande för katten. Ett bra tips är att om möjligt ta med något hem från BB med barnets lukt innan barnet kommer hem, så att katten är van vid doften när barnet väl kommer. sibirisk katt Rowena Redan innan barnet kommer är det viktigt att lära katten de nya rutinerna. Det är upp till er hur ni vill göra med öppen eller stängd sovrumsdörr, om katten får sova i spjälsängen/barnvagnen eller inte.

Några tips att lära barnen:
•Jaga inte katten.
•Låt katten vara ifred när den äter, sover och går på kattlådan.
•Visa hur man klappar katten, var gärna med själv i början, tvätta händerna efteråt.
• Visa var katten mest gillar att bli kliad och klappad och vad katten inte gillar.
•Visa hur man kan leka med katten och med kattleksaker.
•Gör det trevligt för både katten och barnet, ge beröm.
•Ge lite restrektioner, hur länge och när det är lämpligt att leka med katten.

 

Fem saker som är bra för barn att ha hund av Lennart Nilsson på Expressen, som lätt att gå att översätta till katt, men artikeln menar djur i allmännhet men mest hund och katt.

5 saker som är bra
för barn att ha katt

Vill du att dina barn ska bli harmoniska och empatiska? Se då till att ditt barn har en katt att ta hand om. För till skillnad från IQ, så han EQ, den emotionella intelligensen, övas upp. Och med högt EQ har barnen lättare att lyckas i skolan och i livet, skriver experten på barns utveckling, Denise Daniels för Washington Post. Här är fem sätt som EQ kan ökas.

 

1 Genom att utveckla empati

En hörnpelare i EQ är empati, något som kan läras ut redan i unga år. Forskning i USA och Storbritannien visar att ett barn som är knutet till ett husdjur får högre EQ-värde.Skälet är enkelt, skriver Washington Post. Att ta hand om ett djur gör ett självupptaget barn mindre egoistiskt. Barnen lär sig att läsa andras kroppsspråk. Så om katten jamar, eller hunden springer mot dörren kommer barnet att fråga sig vilka behov djuret har och vad barnet kan göra. Som att ge katten mat och gå ut med katten som exempel.

2 Hunden lär ut ansvar och ökar barnets självkänsla

Många föräldrar säger nej till djur eftersom "det slutar ändå att jag kommer att ta hand om det."– Då har man missat poängen, skriver Denise Daniels. Barnen måste få uppdrag de kan klara. Ett litet barn kan få uppgiften att "klappa snällt". En femåring att fylla matskålen. En tonåring kan gå ut ensam på promenad med hunden/katten. När de klarat uppgiften ska barnet ha beröm, vilket både höjer självkänslan och visar barnet att den klarar ansvaret med ett djur.

sibirisk katt Rowena

sibirisk katt Queeni sibirisk katt Rowena

3 Katten minskar och förebygger stress

Barn som går igenom trauman har fått hjälp av hundar. Studier vid National Childhood Grief Institute visar att barn i stödgrupper som får sitta med en golden retriever blir märkbart mer avslappnade när de ska bearbeta sina hemska upplevelser. Hundens närhet har även gjort att barnets blodtryck minskar.
(Detta måste gälla katter också!)

4 Katten lär barn att läsa

Vi har under senare tid läst om terapihundar som lärt barn att läsa. Hunden lyssnar tålmodigt när barnet läser högt, men reagerar när barnet slutar. Barnet kan staka sig och läsa fel, men det gör inget så länge barnet försöker.
(Detta måste gälla katter också)

5 Hunden lär barn att uttrycka känslor

En rådgivare på en skola i USA berättade för Denise Daniels att barn med problem vänder sig först till sin hund eller katt. – Det förvånar mig inte. Det kan vara svårt för barn att tala med vuxna om sina problem och känslor, skriver Denise Daniels i Washington Post. – Efter stormen Katrina i New Orleans och skolskjutningen i i Sandy Hook fick barnen hjälp när de kunde uttrycka sorg och ilska för sitt husdjur om och om igen. På det viset kunde de ta kontroll över sin situation lättare. Det är därför ett kärleksfullt djur är ovärderligt för barn, skräver Denise Daniels.

sibirisk katt Prinz Barn med leksakskatt sibirisk katt Prinz
sibirisk katt Jupiter sibirisk katt Prinz sibirisk katt Jupiter
  Till Topp    
  Källor:
http://www.agria.se/katt/artiklar/om-katt/katter-och-barn
http://www.kattstatus.se/sida33.htmlhttp://www.expressen.se/omtalat/lol/5-anledningar-till-varfor-det-ar-bra-for-barn-att-kunna-vaxa-upp-med-en-hund/