logo

 

Föra ihop två katter

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
@starskyskatteri
Att leta katt Att ha katt Att köpa inför en ny kattfamiljemedlem Bra att veta från Starskys  
Boktips Länktips Frågor Att berika ett hem för katt  
Katt och Semester Katt och Barn Kattbeteende  
Döpa katt Föra ihop två katter Katt och Jakt  
Gå ut med katt GPS och katt Att bli "kändiskatt"  
Lagar och Regler för kattägare Pälsvård Klo och tandvård för katt  
Äldre katt Intressant fakta katt Myter om katt  
  Föra ihop katt och hund    

En ny familjemedlem är på väg till ett hem där det redan finns en katt men hur ska katterna presenteras för varandra?

Här kommer lite tips från egna erfarenheter, kattungeköpares berättelser, länkar på internet och en bok. Hoppas ni kan få några tips av det här när ni ska åka hem med er nya familjemedlem till er ”gamla” katt.

 

Sidan är tillägnad Ballou

sibirisk katt Bennett

S*Starskys Bennett
2015-2016

Tyvärr hann ej Ballou bli ett år innan han blev påkörd av en bil. Vi och familjen blev så ledsna. De bestämda att skaffa två katter, därför blev det en sida att föra ihop två katter.
Ballou leker nu säkert med Billy sin bror, hoppas det gick bra för dom att träffas igen.
Se Minnessida

 

Starskys
Farliga växter
Faror i hemmet
Försäkring
Allmänt katt
Kattgården
Utomhus
Sovplatser
Galleri katter
Galleri övrigt
 
 

När ska man skaffa en kompis till sin katt, det kan bara ni bestämma. Det sägs att det ska gå lättare med att föra ihop dem när de båda är unga men det stämmer inte alltid. Man kan inte alltid veta hur det går men man kan försöka göra det bästa av situationen. Men man får alltid räkna med fräs.

 

sibirisk katt Bennett

De flesta som har eller har haft katt, och introducerat en ny katt till familjen, har märkt att katterna inte blir vänner direkt. Vissa har katter som är lättare att introducera för andra medan andra har katter som är mer dominanta eller rädda och behöver mer tid. Men i alla fall kan man se att katterna behöver tid att lära sig varandras signaler och bestämma någon slags rang innan de kan bli bästa vänner.

sibirisk katt Bennett

Många gånger har man ingen aning om att ens egna lilla katt hemma kan bli ett fräsande odjur, förrän en ny katt kommer innanför tröskeln. För att undvika onödiga konfrontationer och bråk finns det en del man kan göra. Beroende på hur snabbt relationen går framåt, kan man välja att förlänga eller förkorta vissa moment.

Här nedan kommer förslag hur man kan gå till väga. Men först kommer först kommer den viktiga förberedelsen:
Det krävs instinkt när man ska para ihop främmande individer. För hur är den ”gamla” katten? Är den verkligen så social som man tror, eller är det en katt som ser alla som inkräktare. Vi vet inte hur mötet kommer att gå men med noggranna förberedelser kan man göra mindre dramatisk situation.

sibirisk katt Heraldes
sibirisk katt sibirisk katt sibirisk katt
  1. Doftmeddelande

Det bästa är att mötet är på en neutral mark men det går oftast inte. Men innan de träffas kan ni vänja katterna med den andras lukt. När ni besöker kattungen då har ni en filt som ni gnider in kattungen med och den andra katten får lukta. Det är bra om ni gnider runt filten i ansiktet på katterna där den mesta doften finns. Så får gamla katten lukta på det och det gör man några gånger

2. Allt har sin tid.

Se till att det är lugnt när ni kommer hem med den nya kattungen. Det är bra om man är ledig och inte har så mycket besök under invänjningstiden. Det är även bra att vara förberedd på att det kanske inte går bra, så att ni redan gjort ordning matplats, kattlåda, vattenskål med mera i ett eget rum om ni måste separera dem(se punkterna A- G). Även sätta ett ferompreparat i väggkontakten.

3. Mätt och belåten.

En hungrig katt är en nervös katt. Se till att båda katterna är mätta och belåtna när de träffas. Man förbättrar chansen avsevärt om kattungen är avspänd vid ankomsten och den ”gamla” katten är mätt och belåten.

     
4. En förtrolig lukt

Katter identifierar familj och vänner med hjälp av luktsinnet. Det kan vara lämpligt att skapa en gemensam familjelukt vilket i sin tur markerar samhörighet. Det kan vara bra att skapa en gemensam lukt när de två katterna ska träffas för första gången. Man kan strö över katterna med babypulver av samma fabrikat. Ibland kan det vara bättre att gnida in pälsen med något ätbart som till exempel tonfiskolja. Då luktar inte bara katterna på samma sätt utan har dessutom ett behov av att putsa sig och det verkar avstressande. Det är faktiskt ett bra tecken om katten börjar putsa sig nära den andra katten.

sibirisk kattunge 5. Ta ett djupt andetag

Det är så att katterna påverkas av vår sinnesstämning och katten känner lätt av ägarnas oro eller panik. Därför är det bra att först ta några djupa andetag eller varför inte gå en kort promenad så man utstrålar lugn.

     

När man kommer hem med nya kattungen, kan den gamla få komma fram och lukta på kattungen i buren. Viktigt att vara lugn och låt dem träffas spontant. Redan där kan man se hur det kommer att gå. Om det bara är nyfikenheten kan man prova att släppa ut kattungen ur buren och försöka få dem att leka ihop. Men självklart att i början delar man på dem under nätter och när man är borta tills man är säker på att det går bra. Det kan vara bra att ge den nya katten ett litet försprång och låta katten få utforska rummen själv så kattungen kan hitta gömställen.

Så här får du katterna att vänja sig vid varandra - steg för steg(om ni märker att det inte går att få ihop dem på en gång) 

sibirisk katt
A. Börja med att ha katterna separerade. Gör det mysigt till allihop med olika sovplatser, mat- och vattenskålar.

Val av tidpunkt Välj en lugn tid när hushållet är tyst - undvik festligheter, fester, besökande släkt eller vänner och ta dig tid till att lugna båda katterna.
Lukt är viktigt Kom ihåg att doft är det viktigaste av katternas sinnen, främst när det handlar om kommunikation och välmående. Du kan försöka att integrera den nya katten till ditt hem och få den att vara mindre främmande genom att få den att lukta "hem" innan du introducerar den för din inneboende katt.
För att göra detta kan du klappa varje katt utan att tvätta händerna och blanda dofterna. Du kan även samla dofter runt kattens huvud genom att försiktigt stryka den med en mjuk handduk och sedan badda den runt i hemmet och på möblerna. Det är också bra att låta din katt vänja sig vid den nya lukten av huset och ett annat djur innan det första mötet.
Med anledning av detta kan det vara väldigt bra att skjuta upp mötet ett par dagar eller till och med en vecka. Under denna tid har du katterna i separata rum och låter dem undersöka den andres rum och säng utan att de möts.

B. Stryk en filt eller handduk längs ena katten och lägg ut denna till den andra och tvärtom så att de vänjer sig vid varandras dofter. Se till att de associerar varandras dofter till någonting positivt. Gör detta så länge katterna inte längre reagerar på varandras dofter. Under den här tiden ska de fortfarande inte se varandra.

 

C. Dina katter kommer säkerligen att lukta på varandra genom dörrens nedre kant. Ge båda sin mat, gärna lite extra god vid dörrkanten. Börja inte precis vid kanten utan låt de successivt komma närmre varandra. Fortfarande ska de inte se varandra. Om de reagerar kraftigt genom att fräsa eller liknande, i vilket stadium ni än är i så måste ni börja om från där det funkade som bäst sist. 

D. Om det nu går bra och du märker att katterna är lugna så kan man prova att byta rum så att den ena katten får bo i ena rummet och den andra som brukar vara ute får bo där. Fortfarande ska de inte se varandra. 

E. När du märker att de är lugna med varandras ljud och dofter så kan du sätta för kompostgaller (som då måste gå från golv till tak) eller annat typ av galler i dörröppningen. Häng över en filt eller sätt över ett skynke så att de fortfarande inte kan se varandra. Men också detta ska ske successivt. Öppna och låt det bara vara galler emellan med ett skydd i några minuter men stäng sedan dörren igen. Upprepa detta kanske 5-6 ånger per dag och förläng tiden successivt.

     

När du känner att tiden är inne att låta dem mötas utan dörren kan du återigen använda mat att distrahera med. Ge dem ingen mat på ett tag så att de är lite hungriga och mata dem sedan i samma rum. Välj ett rum där vardera katt kan gömma sig bakom möbler eller hoppa upp någonstans där de känner sig trygga. Ställ ner den inneboende kattens mat och släpp sedan ut den nya katten ur buren för att äta - du får själv bedöma hur nära de kan vara - försök aldrig ha dem sida vid sida till en början! Var lugn och uppmuntrande och belöna det beteende du vill uppnå med små bitar av deras favoritmat. Bedöm hur du tycker att katterna kommer överens - de kanske hittar en plats att kura ihop sig och sova på, eller så måste du hålla den nya katten separat igen lite längre och ha måltiderna som en tid då de får vara tillsammans igen. När du har försäkrat dig om att de inte kommer att bråka eller jaga varandra kan du börja använda hela huset - katterna kommer förmodligen att hitta ställen att sova på och rutiner som gör det möjligt för dem att leva fridfullt tillsammans och ta del av förmåner såsom mat, värme och uppmärksamhet medan de gradvis vänjer sig vid, och accepterar varandra

     

F. Låt katterna med tiden se på varandra en längre tid genom att dra upp skynket längre stunder. När du märker att de lever som vanligt, när de har nosat på varandra nos mot nos och när de känner sig lugna kan du börja tänka på att låta dem träffas.

G. Fortsätt att låta de associera varandra till positiva saker. Som att få godis eller favoritmat nära varandra. Under hela tiden är det viktigt att ni inte lämnar katterna ensamma tillsammans.

sibirisk katt

Det kanske bara tar någon dag eller två, eller så tar det flera veckor för katter att relatera till varandra. Det kan ta månader innan katter är avslappnade med varandra, men du är på god väg om du når det stadiet då det råder en lugn vapenvila mellan dem. Det är otroligt hur en kall blöt dag kan föra samman även de värsta rivaler framför en brasa efter ett härligt mål mat

  Till Topp    
 

Källor:
http://www.agria.se/katt/artiklar/skotsel-och-vard/osams-katter---sa-loser-du-problemet/
http://www.hillspet.se/sv-se/cat-adult/introducing-a-new-cat-to-current-pets.html
http://www.tigerharen.org/material-tips/att-introducera-ny-katt-i-hemmet
Bok:
Trivselguide för innekatter av Nina Ernst

2016-10-03