logo

 

Att leta katt

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
@starskyskatteri
Att leta katt Att ha katt Att köpa inför en ny kattfamiljemedlem Bra att veta från Starskys  
Boktips Länktips Frågor Att berika ett hem för katt  
Katt och Semester Katt och Barn Kattbeteende  
Döpa katt Föra ihop två katter Katt och Jakt  
Gå ut med katt GPS och katt Att bli "kändiskatt"  
Lagar och Regler för kattägare Pälsvård för katt Klo och tandvård för katt  
Äldre katt Intressant fakta katt Myter om katt  

Ett arbete Matte gjorde när Matte gick en kattkurs:

En tankeställare för dig som har börjat fundera på att skaffa en katt som ny familjemedlem.

För det är roligt att ha katt men det finns vissa saker som man kanske bör tänka på innan du köper en katt och det är det vi hoppas att vi är en liten hjälp på vägen mot en framtida familjemedlem.

Neva Masquerde

Starskys
Farliga växter
Faror i hemmet
Försäkring
Allmänt katt
Kattgården
Utomhus
Sovplatser
Galleri katter
Galleri övrigt
 
 

Katten är ett mycket speciell djur som gör vad den själv vill och det är viktigt att veta vad man ger sig in på när man skaffar katt för du har inte en katt i ett år utan det kan bli i 20 år. Det är vissa saker som man kanske bör fundera på innan man börjar leta efter en katt!

Varför vill du ha katt?

sibirisk katt

Katter finns i alla olika former och storlek, de kan vara väldigt olika
En katt kan leva i 10 - 20 år och du har ansvar för den även om du flyttar och familjesituationen ändras. Det är även viktigt att hela familjen är eniga om att de vill ha en ny familjemedlem. Praktiska saker som får du ha djur i bostaden, finns det tillräckligt stor plats för en katt och kan du anpassa din bostad till den nya familjemedlemmen.

sibirisk katt En katt kostar förutom inköp av katt och alla tillbehör som behövs till katten när katten flyttar in får man räkna med en omkostnad på cirka 6 000 kronor per år och i det är inräknat försäkringar och vaccination. sibirisk katt
sibirisk katt

Har du tid med nya familjemedlemmen, en katt som är ensam på dagarna behöver aktivera på kvällarna.


Står du ut med katthår, tömma kattlådor, spyor med mera. Om du åker på semester så vem är det som är kattvakt.

sibirisk katt
Är någon av allergisk mot katt, det kanske är viktigt att ta reda på det innan ni tar hem katten. sibirisk katt Vilken sorts katt vill du ha? Vill du raskatt eller en huskatt, gammal eller ung är frågor du bör tänka på. För även om helt vanliga huskatter fortfarande är vanligt att ha som husdjur i många familjer har det blivit vanligt att välja en raskatt. Raskatter kan vara väldigt olika och då är det viktigt att veta vilken sorts raskatt som skulle passa dig. Vill du ha en liten eller stor, lite päls, mycket pälsvård, lugn, livlig och så vidare. För hur vill du att katten ska vara till sättet?
sibirisk katt

Vill du ha en katt som enbart sällskap, kanske en katt som du vill ställa ut eller…

Du kanske även tänka på om du vill du ha en kattunge eller kanske en vuxen katt. Med en kattunge så är det som ha en bebis i familjen och därför kanske det skulle passa bättre med en vuxen katt. Det finns katthem och det kan finnas raskatter som behöver omplaceras.
Vill du ha en hane eller hona, det kanske också är något att tänka på.

sibirisk katt
Det är mycket att tänka på eller hur…. Men hur ska man bestämma sig??? sibiriska katter

Ett sätt är att skriva ner alla önskningar vad man vill att sin nya familjemedlem ska vara, slå upp i katt böcker om hur de olika raserna ser ut eller kanske leta runt på nätet, det finns mycket intressanta hemsidor och artiklar man kan finna på nätet.

Men om jag vill ha en katt hur gör jag då, du kan börja med att läsa annonser i din lokala tidning och man kan även prova att höra sig för i sin omgivning. Gör ett besök hos ett katthem i din närhet för där finns det många katter som söker en ny husse eller matte

 

sibirisk katt

Om du har bestämt dig för en raskatt så finns det gott om kattklubbar och rasringar (intresseföreningar för en viss raskatt) runt om i hela landet. Rasringarna har oftast egna kattungeförmedlare.

Ett annat tips är att gå på en kattutställning. En utställning är ett utmärkt sätt att prata med andra kattägare och utställare. På utställning kan du många tips.

sibirisk katt För det är underbart att ha katt, att dela sitt liv med en katt är ett stort äventyr, du får inte bara en vän för livet utan skaffar dig ett underbart studieobjekt, för katter kan man titta på i timmar. sibirisk katt
sibiriska katter
  Till Topp   Eva Dahlin 2012