logo

 

Om Sibirisk katt

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
@starskyskatteri

 

Ursprungligen befolkades Sibirien av nomader, fiskare och jägare och den Sibiriska Katten härstammar enligt många från de ryska immigranterna som under 1700-talet tog med sig katter när de flyttade till Sibirien. Sibirien är inget jordbruksland och katten var ett älskat husdjur och behövdes inte i första hand till att hålla råttorna borta från sädesmagasinen. Så småningom, kanske tack vare inblandningen av lokalt förekommande katter eller det tuffa klimatet, så utvecklade katterna en lång, tjock och vattenavstötande päls. Det hårda livet formade dem till utmärkta jägare. Långt ifrån Europa utvecklades dessa katter till en frisk ras där endast de starkaste kunde klara sig i det bistra klimatet. Så småningom kom rasen tillbaka över Uralbergen till Moskva och St. Petersburg och kattklubbar uppmärksammade under 1980-talet den enastående rasegenskapen hos den Sibiriska katten som unik.

Sibirisk katt_Queeni i snön

Rent genetiskt sett har dessa katter varit åtskiljda från europeiska katter i mer än 100 år. I och med glasnost och Berlinmurens fall öppnades gränserna mot öst och Sibirierna började spridas i Västeuropa. Rasens härkomst kan ses från två olika vinklar, dels den planerade aveln och uppfödningen som började i St. Petersburg 1987, dels den historiska benämningen i det forna Ryssland på stora, långhåriga katter från de östra delarna av landet som Sibirier. Det dröjde dock innan den Sibiriska Katten etablerades som raskatt utanför Ryssland. 1997 godkändes rasen av Fédération Internationale Féline d´Europe (FIFe) och fr.om. 1998 fick rasen certifikaträttigheter. Redan 1992 importerades de första Sibirierna till Finland, men det dröjde ända till år 2000 innan 10 Sibirier importerades till Sverige.

Neva Masquerade katt

Neva Masquerade är en syskonras till den Sibiriska katten. Som först godkändes preliminärt i Sverige 2009 men är nu helt godkänd som en syskonras. Rasstandarden är den samma som hos Sibirisk katt förutom att Neva Masquerade är en maskad katt alltså den är maskad i ansiktet samt att benen och svansen har en annan färg/nyans än kroppen. Neva Masquerade har blå ögon. Två sibiriska katter kan få en Neva Masquerade kattunge om båda katterna bär på genen för maskad katt.

Rasstandard

Färgpalett
Neva Masquerade utfärgning
Golden
EMS koder
Allergi
Kattår
Vikt

Sjukdomar/
testar vi våra katter och vaccinerar för

Sjukdomar/
vanliga sjukdomar som katt kan råka ut för
Sjukdomar/
Njurproblem

Sjukdomar/
Allergi hos katt
Kan katt och människor föra över sjukdomar till varandra?
Första hjälp
Veterinären
Sista stund