logo

 

Kattsäkra ditt hem för katt

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
@starskyskatteri
  Kattsäkra ditt hem

Den här sidan handlar om tips för att skydda katten/katterna för alla faror/ farligheter i hemmet.

Sidan är för nyfikna kattungar och katter som undersöker omgivningen.

Alla tips är fyllda i texten.

Sidan är tillägnad Don Vito Corleone

sibirisk katt Yeti

S*Starskys Yeti
2015-2017
Don Vito ramlade ner fyra våningarna när han fick upp ett vädringsfönster, familjen var noggranna med säkerhet.

Se Minnessida

Starskys
Farliga växter
Faror i hemmet
Försäkring
Allmänt katt
Kattgården
Utomhus
Sovplatser
Galleri katter
Galleri övrigt
 
 
 
 

Fönster
Katter som trillat från öppna fönster och skadat sig allvarligt är tyvärr vanligt, särskilt på sommaren. Därför bör alla kattägare som bor högt upp se till att det går att öppna fönster och vädra ut utan fara för kattens liv och hälsa.Varje fönster kan man ha fönsterspärr som inte katt eller småbarn kan öppna. Att ha myggnät för fönsteröppningen av starkt metallnät är en bra lösning.

sibirisk katt Fenrir

Innestaket
I hus är det vanligt med staket på det övre våningen som skydd från att trilla en våning ner. Det fungerar bra för människor, men kan vara farligt för nyfikna kattungar som lätt kan ta sig igenom utrymmet mellan spjälorna. En god idé att ställa ett kompostgaller eller liknade för öppningarna mellan spjälorna,

sibirisk katt Yeti Småsaker
Katter som fått i sig smådelar från leksaker, öronproppar eller handarbetssaker är alltför vanligt och kan få ödesdigra konsekvenser. Se därför till att undvika att små föremål ligger framme.
sibirisk katt Yeti

Vattenfaror
Att lämna toastolen uppe, ett fyllt badkar eller städhinken med vatten i utan uppsyn är något kattägare absolut ska undvika. Trillar din katt ner i vattnet är det inte säkert att ta sig upp.
Enkelt sätt är att alltid stänga locket på toalettsitsen och aldrig lämna badkaret och hinken med vatten framme eller utan tillsyn.

Har man tunnor på tomten som kan bli vattenfyllda ska man se upp eftersom katteroch andra djur skan lätt trilla i. Och gör de det kan det bli svårt för dem att ta sig upp. Så sätt ett pålitligt skyddsnät över tunnan.

sibirisk katt Dani

Skadliga växter
Det är vanligt med krukväxter i våra hem som är giftiga på ett eller annat sätt eller har hudirriterande växtsaft. Det är ovanligt att katter blir förgiftade av växter, men det finns en del växter du absolut ska undvika att ha hemma.

Se vår sida
Farliga växter

och sidan
Ofarliga växter

sibirisk katt T-kull

Innätad balkong
Det är många katter som skadar sig varje år efter fall från balkonger, ibland med mycket allvarliga följder. Sedan 2008 är det lag på att balkonger som ligger fem meter eller mer över marken, och där katter vistas ensamma, ska göras fallsäkra. Innätning, en metod man kan använda sig av är heltäckande metallnät fastsatt på någon form av stabilt ramverk men idag kan man köpa balkongnät i de flesta ZOO butiker.

Det är också viktigt att tänka på att du som har hyresvärd måste få dennes godkännande innan du nätar in balkongen.

sibirisk katt Hercules

Sladdar
Katter har vassa tänder och gillar de att gnaga på saker kan de skada sig, inte minst på elsladdar. Ett lätt sätt att minska den risken är att skaffa en sladdsamlare. De är billiga, finns att köpa på en mängd olika ställen och är ofta utformade som ett rör med hårt skyddshölje där du stoppar in sladdarna.

Ett annat tips är att ta en trasa med tabasco och stryka det på sladden och göra det i början till de lärt sig. Behövs strykas på cirka en gång i veckan.

sibirisk katt Jj-kull

Undvik brännskador
Katter gillar att utforska sin omgivning och det händer titt som tätt att de bränner sig på heta spisplattor. Induktionshäll är ett bra tips men om ni inte har induktionshäll är ett tips att när man lagat mat kan man lägga en djup, uppochnervänd bakplåt över plattorna eller ställa en kastrull med kallt vatten på plattan så att katten inte kan bränna sig. En del moderna spisar har knapplås uppe på spishällen.

Levande ljus är också något kattägare bör se upp med eftersom nyfikna katter dras ofta till ljuslågan och det är lätt för dem att bränna sig. Att ha sina levande ljus i skyddade, stabila lyktor är ett bra sätt att hålla katten borta från lågan.

sibirisk katt Electra Lampor
Lampor, krukor och adventsstakar kan man tejpa fast, alternativ vira sladden runt fönsterbrädan, eller fästa med dubbelhäftande tejp, så ramlar de inte i golvet och går sönder om katten knuffar till dem. Man brukar säga att dubbelhäftande tejp är kattägarens bästa vän.
sibirisk katt

Prydnadssaker och blomkrukor
Katter tycker om att hoppa och klättra och man kan inte räkna med att krukor i fönster och prydnadssaker i bokhylla eller fönsterbräda ska vara säkra för en nyfiken katt. Sköra prydnadssaker som går sönder när de faller i golvet bör man ställa in i glasskåp och dylikt.
Ett tips är att tejpa fast med dubbelhaftad tejp (alltså under)det man vill ha framme.

sibirisk katt Mitzi

Jul pch Påskpynt
Mycket av det pynt vi använder vid högtider är farliga för katter.Julgranskulor av plast något som kan bli farligt om katten lyckas hoppa upp efter dem och de krossas till små bitar. Julgransglitter är också farligt för tarmarna.
Tips är att i julgranen sätta längst ner julgransaker som katten får leka med som de får ta ner och vi tar upp. Använd inte glitter i granen vem säger att inte katten plötsligt äter av glittret och eftersom det är så farligt bör man åka akut in till veterinär.

Dekorativa vaser med björkris med vajande fjädrar och små hängen brukar sällan få stå kvar på sin plats för en nyfiken lekfull katt. Sätt dem högt.

sibirisk katt Silver

Påsar
Låt inte plastpåsar ligga framme på grund av kvävningsrisken. Även handtagen på plastpåsar och pappkassar innebär en kvävningsrisk. Många katter tycker att det är roligt att leka med en pappkasse, och man kan då klippa bort handtagen innan.

sibirisk katt Yeti
Inlåsta i rum, gaderober och lådor
Katter är nyfikna och vill titta överallt i rum gaderober och lådor. Ett tips är att i de rum de får gå in i har man dörrstop och att där de ej ska vara tittar man efter om de har hunnit smita in innan ni stänger dörrar och lådor.
sibirisk karr Mr. Spock Riktigt små saker
Tråd, öronproppar är farligt. Se till att att de aldrig finns på golvet genom att man till exempel alltid dammsuga efter man har sytt.
Källor: http://kattstatus.se/kattsäkra%20hemmet.html, http://tidningen.djurskyddet.se/2015/09/sa-kattsakrar-du-hemmet/ samt egna erfarenheter
Men titta gärna på Faror/Farligheter i hemmet
Om ni vill veta hur ni kan sysselsätta era katter genom att berika ert hem, gå in på vår sida Att berika ett hem och få lite tips.
  Till Topp