logo

 

Sibirisk katt Allergi

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Gästbok
Länkar
Blogg
Facebook
@starskyskatteri

 

 

Sibiriska katt far och son

Många pratar om att Sibirisk katt är en kattras som allergiker tål. Vi brukar säga att det är en allergivänlig katt eftersom allergenet finns men inte lika mycket som på andra katter. Jag är allergisk mot katter men tål Maine Coon(litegrann) och Sibirisk katt. Men bara för att jag tål dessa raser behöver inte andra allergiker tåla dem. Vi har varit med om att vi har haft besök av en med kraftig astma och klarat av att vara hos oss utan att få några allergiska besvär, men sedan har vi haft besök av andra som känt av katterna. Om ni vill testa om tål sibirisk katt, ta gärna med er ett örngott som man kan gosa in våra katter med.

Mätningar på Sibirisk katt har visat att ungefär hälften av de Sibiriska katterna har mycket låga halter av det vanligaste kattallergenet Fel d1 (Feline domesticus allergen number 1). Övriga katter har halter som varierar från låga till normala värden. Fel d1 är ett glykoprotein som skapas i kattens saliv,mjäll, tårar, skinn och anala körtlar. Fel d1 finns följaktligen bl.a. i kattens päls dit den kommer då katten slickar sig, och via skinnet samt i kattens avföring/kattlådan. Kattungar producerar ytterst låga halter av Fel d1, men många visar en kraftig allergisk reaktion mot just kattungar som beror på att de blir slickade av sin mamma och ammar. Det beror alltså på ett protein från amningen.

Det har även visat att många allergiska känner av allergin när katten blir könsmogen men det kan gå över vid kastrering.

Rekommenderade för ett besök att testa allergi hos en familj med sibirisk katt:
Allergimediecin- Den som använder allergimedecin dagligen ska ta medicinen som vanligt. Men du som använder allergimedicin vid speciella situationer som vi exempel när du skall komma i kontakt med katter, ni bör inte använda allergimedicin den dagen du vill testa din allergi mot sibirisk katt.
Andra allergier- När du besöker ett hem med sibirisk katt bör du inte ha allergiutslag på kroppen eller var förkyld för då blir det svårt att veta vad egentligen en reagerar mot.
Källa: http://www.sibirkattensvenner.no

Rasstandard
Allergi
Sjukdomar
Kattår
Färgpalett
EMS koder
Vikt
Första hjälp
Veterinären
Sista stund
  Läs mer om allergier och Sibirisk katt på www.sibiriskkatt.se och www.signeringen.se